Mera tid för dig själv

”Jag behöver få vara ensam.”  ”Jag behöver få tid för mig själv.”  ”Jag vill bara ha tyst omkring mig.” Det här kan jag höra ganska ofta idag. Människor som är friska och arbetande men som har insett värdet av att ta tid för sig själv. En trendanalytiker hade nog sagt att det är en mycket tydlig trend att dagens västerlänning är på väg att lägga mer tid på att vara ensam.

Det är de små stunderna vi pratar om. På morgonen innan alla andra vaknar, på väg hem från jobbet i bilen utan radio, på kvällen när alla andra har gått och lagt sig. Vi alla hittar vår stund. Men den stunden är så viktig. Då får jag tillfälle att reflektera över vad som har hänt, vad som kan hända framöver och framförallt bara vara här och nu. Få kontakt med sitt innersta. Som vissa kallar gud. Andra sitt själv. Någon kallar det flow. En fjärde säger zonen. Vi kan ha vilket namn som helst på det – huvudsaken är att vi börjar förstå att vi är mer än bara en kropp. Att vi tillhör något större än vad de flesta av vad våra vetenskapsmän kan tänka sig.

Det händer mycket när jag är tyst. I början kan det vara svårt att koncentrera sig på nuet eftersom massor av tankar kommer i en hiskelig fart. Men när jag har fått igång vanan att göra det kontinuerligt börjat sinnet lugna ner sig.

Jag har själv mediterat snart i tio år. Jag fick lära mig en enkel teknik –  att koncentrera mig på min andning. Varje gång som luften vänder i näsbenet – då är jag i kontakt med mitt innersta själv. Då finns det inga begränsningar eller hinder. Denna enkla teknik använder jag mig även av i vardagslivet. När jag skall koncentrera extra noga som till exempel i mitt arbete som mentor för att lyssna till min adept. Eller när jag skriver en text som den här.

Man kan jämföra det med en idrottsman som står inför en kraftansträngning. Se på Stefan Holm som drar händerna över ansiktet ett antal gånger eller Carolina Klüft som slår sig både i ansiktet och på låren för att vara extra förberedd inför hoppet. Enda skillnaden mellan oss är att min teknik syns inte. Den bara märks, förhoppningsvis, i den prestation som jag utför. Jag har även provat vid diskbaljan och om jag inte diskar bättre så blir arbetet definitivt roligare. Testa du också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.