Svinalängorna

Efter att ha sett en förhandsvisning av Svinalängorna tänker jag – hur ser det ut bakom alla dörrar? Hur mycket elände finns det som inte kommer ut? Hur många barn far illa?
Idag är ”svinalängorna” lite mer fashionabla på sina ställen men problemen kvarstår. Utanförskap, språkproblem och en allmän känsla av otillräcklighet finns. Det är inte alltid att det resulterar i sprit och droger men det räcker med att ha en förälder som mår dåligt för att jag som barn skall må dåligt. En del lider och blir starka. En del lider och går under. Vi har inte alla lika förutsättningar att klara ut vuxnas frustration.
För några år sedan var jag på ett seminarium med Brandon Bays i Stockholm. Ungefär 30 procent av de tillfrågade hade under sin barn- och ungdomstid blivit utsatta för någon form av psykisk eller fysiskt våld.
I filmen försökte dottern som hade upplevt detta helvete dölja sin barndom inför sin man och deras barn. Det är inget bra förhållningssätt. Sanningen kommer alltid fram. Den här gången kom det ett samtal från sjukhuset där mamman låg döende.
Utan upp med det – berätta, skriv, teckna allt det du har varit med om. Lämna inte något orört i det inre. Det ligger bara där och pyr och förhindrar dig att vara den goda och fantastiska människa du förtjänar att vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.