Syfte

Svåra frågor – Viktiga frågor

Jag är sedan många år förälskad i ordet ”syfte”. Dels är det ett vackert ord men framförallt fyller det en oerhörd viktig funktion. När jag har genomfört anställningsintervjuer har jag ofta ställt frågan: Vad är ditt syfte i livet? De flesta blir tagna på sängen och har svårt att svara. Helt förståeligt då vi i skola eller på arbetsplatser sällan möts av den.

Jag blir då desto gladare när jag läser om företaget Cardo i Sydsvenskan och en bra en intervju med Peter Aru och Anita Hebrand. Innan de drog igång ett stort förändringsarbete tänkte de fram företagets syfte. Detta var en av anledningarna, enligt Anita och Peter, till att Cardo blev så framgångsrika.

Ordet mission används flitigt i näringslivet. Mycket för att det rimmar på vision. Och arbetar man internationellt fungerar det bra. Men om vi översätter ”syfte” så blir det ”purpose”. Och för mig är det än mer grundläggande. Mission betyder egentligen uppdrag och härrör från olika religioner.

Vad är vårt syfte med denna verksamhet? Varför gör vi detta? Vad är det vi bidrar med? Vem gynnas av vår verksamhet? Viktiga frågor som alla inom en organisation skall ställa sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.