97 Ledord i Livet – Mål

1. Mål

Sätt segel – styr dit du vill

Att sätta upp mål för sig själv är ett sätt att ge livet en riktning. Utan mål flyter vi runt som roderlösa båtar på öppet hav, utan styrsel och utan att veta vart vi är på väg. Vi löper risk att stranda någonstans där vi inte vill vara och göra någonting som vi inte vill göra. Eller att följa andra människors ledning utan att känna efter vad vi själva vill, innerst inne. Men med mål styr vi vår egen väg.

Inom sportens värld är mål något självklart. Tänk en ishockeymatch där spelarna bara planlöst åker omkring med pucken eller en höjdhoppare som inte bryr sig om ribban. Det finns något att lära av idrotten, något som vi kan ha nytta av i våra privata liv. Inte så att målen alltid måste handla om att vinna – det gör de ju inte heller inom sporten. En hockeyspelare strävar också efter stoltheten över en lyckad dribbling eller glädjen i gemenskapen med sitt lag. Men riktningen är klar och inställningen bestämd.

En stor anledning till att vi inte sätter upp mål för våra år, våra veckor, eller ens våra dagar, är vår rädsla för att misslyckas. Men att misslyckas är ingen katastrof. Det är bättre att ha ett mål som inte uppfylls än inget mål alls – och dessutom kan vi alltid göra ett nytt försök i morgon.

Visst kan det finnas en tjusning i lättjan, att ta dagen som den kommer och låta vågorna bära båten mot okänd hamn. Men vi tar trots allt hela tiden beslut, större och mindre, och om vi är medvetna om vilka mål vi har blir vi blir tydligare mot oss själva. Våra val och handlingar blir mer meningsfulla och vi får mer gjort utan att det blir jobbigare.

Hur du kommer igång med att sätta upp mål

Börja i liten skala med målsättningar som: ”idag ska jag gå fem kilometer” eller ”idag ska jag glädja en annan människa”. Sätt flera mål för varje dag. Besluta dig om dem på morgonen och fundera igenom hur det gick på kvällen. Var ärlig mot dig själv, men inte alltför hård. Kanske klarade du tre av fem mål, det är inte illa.

Tänk sedan mer noggrant igenom vad du skulle vilja uppnå framöver. Vad vill du att den här dagen, månaden eller året ska innehålla? Skriv ner en punktlista med lätta och svåra mål, kortsiktiga och långsiktiga, och minst ett som verkar så svårt att uppnå att det nästan, men bara nästan, känns omöjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.