97 Ledord i Livet – Nr 2

2. Kroppen

Det mest grundläggande

Miljarder länkade celler skapar tillsammans en människokropp. Ibland tror jag inte att vi uppskattar det så mycket som vi borde, men den förunderliga kroppen är själva förutsättningen för vår existens och borde behandlas därefter.

Kroppen behöver rätt slags näring: varierad och nyttig. Den behöver motion och den behöver vila. Om vi varit sjuka vet vi hur tungt det drabbade oss, vare sig det handlade om en hjärtattack eller en spik i foten.

För att behålla hälsan och leva länge måste vi träna våra kroppar. När jag cyklade Halvvättern, den korta varianten av cykeltävlingen Vätternrundan, imponerades jag av de äldre kvinnor och män som jag mötte längs vägen. Flera av dem cyklade för tjugonde gången och hade som tradition att varje år utföra något liknande kraftprov.

Det är att ta ansvar, menar jag. För när det handlar om att ta hand om kroppen har vi inte bara en plikt gentemot oss själva, utan även mot samhället. Den som har rökt eller blivit kraftigt överviktig och därmed dragit på sig sjukdomar kostar oss alla mycket pengar. Jag talar av egen erfarenhet och hur lätt det är att exempelvis lägga på sig vikt. För att undvika det måste jag arbeta hårt, men det är utan tvekan värt det.

I dag tränar många för att få en vackrare, mer attraktiv kropp. Det är inte fel att träningen leder till att man känner sig nöjd med sitt utseende, men för mig är det viktigaste att må bra. Hur betydelsefull den fysiska kroppen än är, är det nämligen minst lika nödvändigt att sinnet som styr den fungerar. Kropp och själ är förutsättningarna för varandra.

Ta hand om din kropp

Min favoritmotion är promenader, då jag rastar kroppen samtidigt som jag låter tankarna vandra. Men jag har även provat yoga och tränar för närvarande på gym ett par gånger i veckan.

Det är den typen av träning som fungerar för mig, men du måste hitta dina egna vägar. Om du inte alls har tränat tidigare föreslår jag att du börjar med att promenera, medan du funderar på vad du vill gå vidare med.

Tänk också över dina matvanor och hur du kan förbättra dem utan att livet känns alltför asketiskt. Var ärlig mot dig själv och avgör om du röker eller dricker för mycket.

Kom ihåg också att arbeta med själen. Sätt som mål att ägna 20 minuter varje dag åt fysisk motion och tio minuter åt meditation, så kommer din kropp och ditt sinne att leva upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.