Vår sanna ålder

”When they tell me I’m too old to do something, I attempt to do it immediately.”

Pablo Picasso

Ålder är inte en siffra, utan ett tillstånd. Det vill säga vår sanna ålder. Vår sanna ålder är inte aktuell kilometernotering på transportsträckan från vaggan till graven. Vår sanna ålder avgörs av sättet vi lever på, hur vi förhåller oss till livet. Och det bestämmer inte ett tickande räkneverk utan bara vi själva.

Det finns fantastiskt pigga 90-åringar. Det finns tröstlöst trötta 40-åringar. För mig är varje människa som lever ett nyfiket och lustfyllt liv upp i hög ålder en förebild. Samtidigt som jag lider med dem som fastnar i motsatsen. Som hänger kvar på sin gamla arbetsplats och räknar dagarna, månaderna och åren till pension. Det handlar inte sällan om pengar. Man har skaffat sig en bra ekonomi, man har blivit bekväm. Bryt upp! Sälj av, casha in – och våga göra det där du drömt om så länge! Våga åtminstone på allvar pröva tanken.

Varför ska vi acceptera att när vi har passerat en viss gräns så går det svagt sluttande utför? När vi istället alltid kan fortsätta framåt? Fortsätta utvecklas, ta det vidare själv, det är det som är evolution. Ett steg till. Må vara litet, men framåt. Varje människa är en specialutgåva av evolutionen.

Picassos replik är också en källa till inspiration för alla oss jantelagstyngda svenskar. Låt ingen annan sätta gränserna för dig och vad du kan åstadkomma! Få har med sitt liv och sitt livsverk visat det som Pablo Picasso. Han var en unik människa, med en unik talang och en unik skaparkraft – kan tyckas. Men vi har alla inom oss kraften att skapa just det liv vi vill. Vi måste bara bli bättre på att ta fram den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.