Hitta din lyskraft

För många år sedan tog min familj och jag en längre timeout. Vi reste bl.a. till Nya Zeeland och hyrde en husbil. Under den här tiden tog jag mig tid att reflektera över min egen personlighet. En dag parkerade vi utmed en spektakulär kuststräcka med en enastående utsikt över havet och de imponerande klippformationerna. Anna och barnen gick en längre promenad medan jag satte mig ned och besvarade ett antal frågor som jag samlat på mig under åren. Frågor som skulle klarlägga vem jag var, vad jag stod för och vad min talang var. Svaren kom lätt och fingrarna sprang över tangentbordet. Jag var inne i flödet. När familjen var tillbaka efter ett par timmar (som kändes kortare) var jag klar. Och svaren som kom fram har jag som rättesnöre än idag.

Att lära känna sig själv tar tid, men ju grundligare man går tillväga desto säkrare blir resultatet. Varje gång du funderar över dig själv och ditt liv lägger du en liten pusselbit till bilden, som så småningom blir allt lättare att tolka.

Men det krävs en ansträngning, för trots att det kan tyckas vara enkelt att analysera sig själv är det ofta mycket svårare än att förstå andra. Du måste genomlysa hela ditt inre – det går inte att lämna några rum oöppnade. Även de tunga minnen som ligger begravda där inne måste grävas fram, du måste tänka tillbaka på vad som hände och varför det var jobbigt. Först när du har arbetat dig genom dyngan och smutsen kan du hitta din diamant: självkännedomen.

Med hjälp av den diamanten ser du klarare vad du ska göra i livet och vilken väg du ska välja härnäst. Själv har jag tagit steget att bli personlig och professionell mentor, men jag fortsätter att arbeta med mig själv. Diamanten kan alltid putsas ännu lite klarare.

Ta dig tid

I husbilen ställde jag frågor till mig själv och jag föreslår att du gör på samma sätt. Den första, viktigaste och framför allt största frågan är: vem är jag?

En sådan fråga överväldigar dig troligtvis första gången du ställer den. Men försök inte ge hela svaret på en gång. Återkom till den flera gånger under olika dagar då du tänker på skilda sätt, och låt varje svar ge en skärva till helheten. En dag svarar du kanske ”en snäll person som bryr sig om familjen”. En annan dag kan svaret handla om ditt musikintresse eller om dina erfarenheter av arbetslivet.

Så småningom kan du börja ställa följdfrågor. Hur kommer det sig att jag är sådan? Vad är anledningen till att jag gör så här?

Till sist en viktig uppmaning: det går inte att tro att du kan öka din självkännedom om du inte lägger tid på det. Avsätt tid i din kalender och sätt dig ner och skriv. Låt det flöda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.