My Aircraft

– My aircraft, sade kaptenen på US Airways flight 1549. Planet hade några minuter tidigare lyft från La Guardia i New York och nu kunde han konstatera att bägge motorerna hade slutat att fungera.

”My aircraft” innebär att; nu är det jag som har ansvaret. Jag är tydlig, jag är fokuserad, jag utstrålar lugn och säkerhet – trots vad som inträffat. Alla mina sinnen är uppkopplade. Är det någon gång jag skall prestera, utöver det vanliga, så är det nu. Ett enda litet misstag och det kommer få oanade och ödesdigra konsekvenser.

Det här är ledarskap när det är som bäst. Ovanstående scen är visserligen extremt situationsorienterad men vi kan mycket väl inspireras av den och tillämpa agerandet oftare i våra roller som ledare. Ibland kräver det att vi träder fram. Att vi är tydliga, visar mod och lägger ut färdriktningen.

En normal ”flygning” tar vi fram andra egenskaper i ledararsenalen. Tillit, lyssnande, engagemang.

En duktig ledare anpassar sig efter situationen och väljer de ”verktyg” som passar bäst till det läge som råder. För att kunna göra det krävs en stor portion intuition, känsla för vad som händer på marknaden och i organisationen och ett strategiskt tänkande som tar hänsyn till de uppsatta målen.

Långsiktigt och tålmodigt bygger jag upp mitt förtroendekapital. För när det verkligen brinner till, och det gör det, får jag gehör när jag uttalar de två orden: ”My aircraft.”

Då kan du också landa med ditt ekipage – med ett lyckligt slut. Kapten Chesley Sullenberger lyckades landa med sitt plan på Hudson floden. Alla överlevde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.