Finn det som gör dig unik

En intressant fråga: hade Ingemar Stenmarks talang upptäckts om han varit född i snöfattiga Trelleborg? Ibland har vi tur och befinner oss på precis rätt plats för att märka vad vi är bra på. Men alla har vi minst en talang; något som vi gör extra bra och som vi dessutom tycker är roligt. Det gäller bara att ta reda på vad den är.

Nu för tiden förknippar många människor talang med att vara skicklig inom showbusiness, idrott eller kultur, men jag hävdar att talangen kan ligga inom vilket område som helst. Själv är jag bra på att lyssna koncentrerat under lång tid och det kan jag använda i mitt arbete som personlig mentor. Någon annan är bra på att bygga hus eller ta hand om dementa människor. Ingen talang är mer värdefull än någon annan – det viktiga är hur du själv kan utveckla din särskilda fallenhet.

Vi människor ser alla olika ut. Vi har visserligen samma organ, men på detaljnivå är fingeravtryck och hårstrån unika. Med tanke på det vore det märkligt om inte våra talanger också skilde sig åt. Även om din talang liknar den som många andra har, kommer du att utveckla den åt ditt eget speciella håll. Och kom ihåg – det är kombinationen av dina talanger som gör dig unik. Ingemar Stenmarks mentala talang i kombination med hans smidighet och styrka gjorde honom unik.

Hitta din talang

Det viktigaste är att du tror på att talangen finns inom dig, för det gör den alldeles säkert. I själva verket har du fallenhet för många olika saker, men det är klokt att välja ett eller två områden för att utveckla dem.

Sätt dig ner och tänk efter vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Ett annat sätt är att testa dig fram. Prova helt enkelt på olika saker i hopp om att bli överraskad över något som du inte visste att du kunde.

När du väl har funnit din egen talang kommer du att veta om det, för det du gör känns både självklart och roligt. Filmregissören Kaj Pollack har sagt: ”Är det rätt är det lätt” och precis så ska det vara.

Samtidigt måste du vara beredd på att processen kan ta lång tid. Själv var jag i 40-årsåldern när jag till slut fann min unika talang, men det var värt att grubbla länge för att hitta den rätta uppgiften för mig. I dag har jag funnit ett sätt att försörja mig på talangen och det bör även vara ditt mål. Fundera över hur det du är bra på och tycker är roligt kan bli det som du tjänar dina pengar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.