Förtroende – 1 av 97 Ledord i Livet

Andra litar på dig – om du själv gör det

Jag brukar tänka mig förtroende som ett bankkonto som jag sätter in på och tar ut från. Den metaforen har jag lånat av Stephen Covey.

Så länge jag är pålitlig och håller mitt ord gör jag kontinuerliga insättningar på kontot, men om jag någon gång slarvar eller glömmer vad jag lovat tar jag ut. Sköter jag mig för det mesta har jag råd med enstaka uttag, men det kräver att jag först byggt upp ett kapital.

För att klara mig i världen måste jag ha det där förtroendekapitalet, eftersom alla mänskliga relationer bygger på att vi kan lita på varandra. Det gäller såväl inom familjen som mellan vänner och på arbetet. Den viktigaste egenskapen för en chef och ledare är till exempel att personalen känner förtroende för honom eller henne, annars kommer de inte att följa besluten.

Jag vinner förtroende genom att vara ärlig och pålitlig, men den viktigaste förutsättningen för att andra människor ska känna förtroende för mig är att jag själv gör det. Om jag inte tror på min egen förmåga kan jag inte heller förvänta mig att någon annan ska göra det. Därför måste jag lära mig att inse mina egna styrkor och svagheter, så att jag kan välja de uppdrag och löften som jag kommer att kunna hålla.

Stå för vem du är

Ett ord sammanfattar vad det är som får oss att känna förtroende för den vi möter: uppträdandet. I uppträdandet lyser självförtroendet igenom och det är genom vad vi säger och gör som vi visar om det går att lita på oss. Ett påklistrat självförtroende håller inte i längden, hur tjusig fasaden än må vara.

Om du vill att andra ska få förtroende för dig måste du vara ärlig med vem du är och visa upp den bilden och ingen annan. Därför är det viktigt att du ser över din egen person – vad du står för, vad du vill och vad du kan.

Glöm inte heller att förtroende är något som byggs upp långsamt, sten för sten, men att det rasar desto snabbare om du sviker.

”It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.” Warren Buffett

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.