Hakulera!

Igår hade jag nöjet att möta två treor på Sundsgymnasiet i Vellinge – UF-företagare. Mitt uppdrag var att tala om entreprenörskap. Jag gav följande 7 råd till dessa 18-åringar med förhoppningen att de en dag kommer bli entreprenörer och företagare.

1. Missionera. 2. Visionera. 3. Strukturera. 4. Kombinera. 5. Värdera. 6. Rekrytera. Och Hakulera.

1. Missionera!

Var tydlig mot dig själv varför du startar upp en verksamhet. För att du skall lyckas fullt ut är det viktigt att du verkligen känner för verksamheten. Du skall älska den! Du ska känna att du gör en insats för världen och din blivande marknad. Och leva det var dag. Visa passion!

2. Visionera!

När visionen är satt skall du leva den. Ta fram den och bli inspirerad. Förmedla den till dina närmaste och dina medarbetare.

3. Strukturera!

Din affärsplan är din ratt. En affärsplan skall leva och korrigeras beroende på hur vindarna blåser. Den skall tala om hur din affärsmodell, hur du tjänar pengar, kan bli ännu effektivare.

4. Kombinera!

I princip finns allt idag. Men det som inte finns är din förmåga att kreera och kombinera olika produkter och tjänster. Dessa kombinationer är oändliga och det är här som de stora värdena kan realiseras. Läs Frans Johansson bok Medicieffekten så kommer du förstå bättre.

5. Värdera!

Din uppgift är att skapa värden för din marknad. Stora värden. Du skall ställa dig frågan med stor regelbundenhet: Hur kan jag skapa ännu mer värde för mina kunder? Idag och i morgon.

6. Rekrytera!

En dag kommer du behöva anställa. Se då till att du rekryterar med stor omsorg. För den rekrytering du gör kommer vara helt avgörande om du skall bli framgångsrik eller inte. Gör din kravprofil. Var noga med och kommunicera dina värderingar, din affärsfilosofi. Och ta hjälp av personer som du har förtroende för med att intervjua och selektera rätt person.

7. Hakulera!

Vad är det? Ha kul! Hakulera! Utan att ha roligt kommer du aldrig att lyckas. Hakulera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.