Hämta din trygghet ur det förflutna

Det är farligt att sakna självförtroende. Då följer man den som har den starkaste rösten och mest pondus, utan att våga lita på sitt eget omdöme.

På en tiogradig skala vill jag att självförtroendet ska ligga på åtta-nio, men många av oss befinner sig därunder. Själv började jag lågt ner, men har arbetat mycket med att öka mitt självförtroende och har aldrig varit så stark som jag är idag.

Att självförtroendet är dåligt har ofta en orsak, begravd långt tillbaka i tiden. Det kan handla om allt från övergrepp och liknande traumatiska händelser till att man växt upp i miljö där man själv aldrig lyfts fram i ljuset. Dagligen händer det att barn inte blir sedda, utan mobbade och trakasserade. Om man inte är oerhört stark kommer det att sätta djupa spår. Men att i framtiden hitta de spåren kan ofta vara svårt, eftersom ens undermedvetna genom åren arbetat hårt med att skyffla döljande jord över det jobbiga som hänt. Att försöka gräva sig igenom det skyddande lagret är både svårt och jobbigt, men det måste göras.

Först när man skärskådat sitt förflutna och kunnat komma till ro med det går det att bygga upp självförtroendet igen. Då kan man äntligen börja ta tillvara på sin potential fullt ut.

Bygg upp tilltron till dig själv

Många behöver hjälp för att gräva sig ner i sitt förflutna. Ett förslag är att göra det genom meditation, helst en guidad sådan där man med en erfaren vägvisares hjälp borrar sig ner genom lagren.

Du kan också använda dig av vad Sydafrika gjorde efter apartheidssystemets fall där Nelson Mandela och Desmond Tutu införde en sanningskommission. Alla de som hade blivit utsatta av oförrätter fick möjlighet att berätta för varandra och tömma ut sin vrede till de personer som var ansvariga. Att helt enkelt lyfta fram de hemskheter i ljuset och inte dölja något. För om jag döljer något gör jag mig mest illa mig själv. Även om det gör ont att återuppliva hemska minnen just vid det tillfället så förbereder jag mig att leva ett liv i frid där jag sakta men säkert bygger upp ett självförtroende igen.

Hela den här processen innebär dock att jag måste förlåta. Ge förlåtelse till de människor som har orsakat lidandet. Även om jag inte kan glömma så måste jag förlåta. Det kan låta som en omöjlighet men, jag lovar, det är enda vägen framåt. För dig, dina närmaste och för samhället i stort.

Så skapa din egen ”sanningskommission”. Samla några vänner, gör upp en lägereld och börja berätta. Visa din ilska, besvikelse och sorg – lev ut dina känslor. När den processen är klar – förlåter du. Var och en. Helt villkorslöst. Döda som levande. Därefter börjar du bygga förtroendet för dig själv igen. Även om det kan gå långsamt har du börjat processen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.