Ledarskapets Sanning

– Vad kännetecknar en bra ledare, frågade jag en av våra stora ledare en gång. Som då hade fattat beslutet att avskeda en vd i sin företagsgrupp.

– Han skall få folket med sig, var svaret.

James Kouzes och Barry Posner har under 30 år forskat på området. Har intervjuat tiotusentals medarbetare världen över. Och ställt frågan: Vilka egenskaper skall ha en ledare ha som du gärna vill följa?

Här kommer svaren. De fyra överlägset viktigaste egenskaperna. Är du beredd?

Ärlig.

Hon skall vara ärlig. Rättfram. Man skall kunna lita på henne. En av deltagarna på ”Dags att stiga fram”, utvecklingsprogrammet på kvinnliga företagare, där jag föreläste igår, sade: – Transparens, visa vad som händer i företaget. Totat öppenhet. Det är att vara ärlig. Vad är ärlighet för dig?

Framsynthet.

Hon skall ha en vision. Som jag som medarbetare kan dela. En bild som motiverar mig. En dröm som engagerar mig. Skall jag lägga min själ i det här företaget vill jag veta i vilken riktning vi skall och vad som är vår uppgift.

Inspiration.

En ledare skall inspirera. Vara en förebild. Vara närvarande. Se medarbetarna. Om jag en dag inte är på topp så skall min chefs närvaro få mig att ändra attityd. Hon skall få mig att uträtta underverk – inspirera mina medarbetare.

Kompetent.

Först på fjärde plats kommer kompetensen. Den är viktig men inte viktigast. Och kommer ledaren utifrån så kanske hon inte kan branschen. Men det finns så mycket kompetens inom organisationen att det inte är ett problem. Däremot den samlade erfarenheten, kunskapen och ledarens begåvning att leda visar hur kompetent hon är för uppgiften.

En ledares viktigaste trumfkort och som sammanfattar ovanstående egenskaper är trovärdighet. Är du inte trovärdig som ledare kommer heller inte medarbetarna att slå följe. Detta är dagens sanning. ”Ledarskapets sanningar” heter boken där James och Barry har redovisat sin forskning. Läs den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.