Never, ever, give up

Utveckling – ett av 97 ledord i en professionell mentors liv

Ge aldrig upp

Utveckling gör oss gladare, starkare och klokare. På ett personligt plan och tillsammans i samhället. För själva mänsklighetens överlevnad har utveckling alltid varit en nödvändighet.

I samhället är det viktigt att vi väljer vilken typ av utveckling vi vill ha. I min värld får tekniken aldrig gå före mänsklig hänsyn, men om de båda går hand i hand tror jag att vi på sikt kommer att finna lösningar även på våra allra svåraste problem, som svält, sjukdomar, miljöförstöring och krig.

Men närmast mitt hjärta står den personliga utvecklingen. Var och en av oss kan bli bättre, på nästan precis allt, och det är längtan efter den utvecklingen som driver oss framåt. I ordet utveckling ligger för många en längtan efter att tävla och det tycker jag är bra, så länge det handlar om att mäta sig med sig själv och inte med andra. För utveckling är något individuellt som handlar om vilka mål vi sätter upp för egen del.

Jag imponeras av en läkare som trots 30 år i yrket fortfarande strävar efter att bli ännu bättre. Eller av en yogalärare som vid 90 års ålder arbetar vidare med att utveckla sin koncentration och närvaro i nuet. Även om de nästan nått sin fulla kapacitet finns det detaljer kvar att arbeta med och glädjen över att uppnå sina mål upphör aldrig.

Sluta aldrig utvecklas

Om jag inte utvecklar min kropp riskerar jag att dö i förtid. Om jag inte utvecklar min mentala status riskerar jag att bli deprimerad. Men om jag väljer att arbeta med min utveckling kommer jag att må bättre på alla områden.

Ett enkelt sätt att mäta sin utveckling är genom självskattning. Du väljer ut ett antal frågor som handlar om det område som du vill utvecklas inom och besvarar dem genom att ge dig själv poäng på en skala. Därefter bestämmer du när det är dags att svara på nytt. Det kan vara bra att skatta sig själv ett par gånger om året, för att se om det skett någon utveckling sedan sist.

Metoden bygger på ärlighet och din subjektiva uppfattning av dig själv, men det är inte fel. Det viktiga är just hur du själv upplever din utveckling och därför finns ingen anledning att ljuga.

Glöm inte bort att analysera resultatet och att berömma eller läxa upp dig själv om det finns anledning till det. Var samtidigt klok nog att arbeta med några få utvecklingsområden åt gången. Välj det som du tycker är viktigast och sätt upp rimliga mål, för det är bättre att du satsar på något som du känner lust inför och klarar av än att du gapar över för mycket och ständigt blir besviken.

“If you say yes to become a manager, you say yes to personal development.”

Marie Högstedt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.