Ordkraft – Mental kraft

– Jag bestämde mig för att jag skulle deppa till klockan 6. Inte längre. Hänsyn till mig själv men lika mycket till mina kamrater.

Orden kommer från längdskidåkaren Johan Olsson. Han berättar om sitt misslyckande vid VM i Liberec i Tjeckien 2009. En bra form räckte inte. Johan hade valt fel skidor. Möjligheten att nå en topplacering var borta.

Det var då han bestämde sig för en ny satsning. OS i Vancouver. Klassiska distansen 5 mil. Medalj var målet. Då hade han aldrig vunnit en 5-mil. Aldrig kommit på pallen. Aldrig tagit ett SM-guld. Ett nästan, men bara nästan, ouppnåeligt mål.

Johan berättar det här i tisdags på min Rotaryklubb, Malmö Kirseberg. Han har kommit ner från Östersund där han bor och tränar enbart för att dela med sig av hur han sätter mål och resonerar kring mental träning.

När han väl hade satt det övergripande målet så ställde han sig frågan:

Hur skall jag göra för att nå det målet? Vad är det jag behöver förbättra?

Johan skrev ner en enkel handlingsplan på ett vanligt A4-papper. Hård fysisk träning med inriktning på uthållighet. Vad han behövde förbättra visste han – att spurta. Han började analysera filmklipp med världens bästa spurtare, Petter Northug. Hur gjorde han?

Johan tog också fram ett antal ledord. Tre meningar som han skulle upprepa för sig själv, varje dag, under ett års tid:

Jag är stark. Jag är uthållig. Jag är bra på att spurta.

Johan bröt ner de stora målen till dagsmål, gjorde utvärderingar varje vecka. Kroppen började förstå vad som förväntades.

För att öka sin mentala kapacitet började han också ta fram fem bra saker varje dag. – Idag gick träningen bra. Idag fick jag ingen kramp i överarmarna. Idag smakade frukosten extra bra.

När det väl var dags för OS ökade han upp det till 10 bra saker på en dag. Då får man kämpa, enligt Johan, för en boendeanläggning under ett OS är ingen uppmuntrande miljö; höga stängsel, vakter i varje hörn och ett ganska inrutat liv.

Johan ställde upp i 15 km fri stil – bara för att testa formen. Det kändes bra. Han kom 11:a. I stafetten, 4 x 10 km, åkte han andra sträckan och bidrog till att norrmännen fick däng och guldet säkrades. I skiathlon åkte han hem ett brons. Guldet till Marcus Hellner. Formen var god!

Sista dagen på OS 2010. Många har åkt hem, väskor står packade i receptionen, då är Johan framme vid sitt mål – 5 milen. Kroppen känns inte lika fräsch som under de tidigare loppen. När det är 8 km kvar ligger han 40 sekunder efter täten. Benen är avdomnade, armarna värker – då upprepar han sitt mantra än mer: – jag är stark, jag är uthållig, jag är bra på att spurta.

Inför upploppet är han i fatt en klunga på en 7-8 löpare! Nu gäller det – jag är stark, jag är uthållig och – jag är bra på att spurta. Han går i mål som 3:a! Medaljen är säkrad! Målet nått! Drömmen uppfylld!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.