Tillit – Mod är att våga lita på någon

Tillit är en gåva som du vinner på att ge. Det kan krävas mod, men den som vågar visa tillit öppnar sig för omvärlden.

På samma sätt som att det är skönt att slippa vara rädd är det en befrielse att våga lita på en annan människa. Jag försöker att alltid visa tilltro, även om det hänt att jag därför har gått på en smäll. Men alternativet vore misstänksamhet och jag vill inte låta en så mörk känsla dra ner mig.

Den som hade förlorat mest på att varje möte började i misstänksamhet i stället för tillit vore jag själv, för det skulle vara inom mig som de negativa tankarna fick fäste. I stället är min grundinställning att jag kan lita på mina medmänniskor och oftast stämmer det. Det betyder inte att jag naivt fortsätter att lita på dem som svikit mitt förtroende, bara att jag inte låter nästa person jag möter lida för det.

Att känna tillit till varandra är nödvändigt för att en vänskap eller ett samarbete på jobbet överhuvudtaget ska fungera. Därför är det också oerhört viktigt att jag visar mig värdig det förtroende som jag får från andra. I de finaste relationerna jag har är tilliten total.

Våga visa tillit

Ibland kan man bära på så hemska erfarenheter att man inte längre vågar lita på någon. Det förstår jag verkligen. Men det är ändå du själv som förlorar mest på att du inte vågar öppna dig för andra. Jag vill uppmana dig att försöka.

Börja med att visa försiktig tillit till en person du möter och se vad som händer. Lyssna på din intuition och var realistisk, men försök samtidigt öppna dig för möjligheten att det kommer att gå bra.

Fundera över varför du har svårt att visa tillit och hur du tror att det påverkar ditt liv. Om du verkligen vill förändra situationen kan du göra det, ett litet steg i sänder.

”Trust men and they will be true to you; treat them greatly and they will show themselves great.

Ralph Waldo Emerson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.