Time is King

Framåt eller i cirklar

Jag tror vi alla känner igen frågan:

–  Vart tog den här dagen vägen? Eller: –  Shit, redan fredag! Tyckte det precis var måndag.

Och är det inte så livet är? Att det lunkar på rätt bra. Det är ingen konst att göra av med tid. Frågan är hur vi disponerar den.

Vet vi vart vi är på väg? Har jag en plan för mitt liv? Eller är det en raksträcka mot graven?

För om det är något som är demokratiskt så är det vår tid. 24 timmar, varken mer eller mindre. Många av oss tycker det inte räcker, men det är förutsättningarna. 24 timmar – hur skall vi disponera dessa? Säg att 8 timmar går åt till arbete. 8 timmar går åt till att sova. 8 timmar fördelar vi på resor till och från jobb, familj, tv, vänner, träning etc. That is it!

Inte mycket att spela på. Desto viktigare att vi tar vara på dessa timmar. Har vi ”råd” att titta på tv? Har vi tid att spela golf? Det är möjligt att vi har men det beror helt och hållet på vart vi är på väg och vad vi vill uppnå. Har jag inga mål, inga drömmar – då är det helt ok. Men om jag har en uppgift, en vision, en klar och tydlig bild vad jag vill uppnå – då gäller att ifrågasätta varje timme, varje kvart.

I en elitidrottares värld är mål och målbilder självklara. Men hur är det för oss som är i näringslivet eller inom det offentliga? Företaget har säkert mål av olika slag, budgetmål, försäljningsmål etc. Hur är det med dig? Dina mål – gärna företagets mål nedbrutna till dig. Och hur är det med familjens mål? Hur skall ni ha det om 1 år, 3 år, 5 och 10 år?

Det är lätt att dagarna bara försvinner. Och kommer pengarna in, man har mat på bordet och tak över huvudet är ju livet ganska behagligt. Men å andra sidan är det ingen garanti för att det alltid skall vara så. För om omvärlden tar sig fram och är målinriktad (och det är den) så innebär det att vi kommer att komma på efterkälken. Det ligger i människans natur att utveckla, bli bättre, hitta lösningar. Gör vi inte det påverkar det oss i olika grad.

Vad är tricket?

Det låter tråkigt – men planlägg. Sätt av tid. Disciplin är en bra egenskap. Min fru och jag skall snart sätta oss och planera 2013. Vart ska vi resa? Hur mycket skall vi jobba? När skall vi träffa vänner?

Spontanitet? Absolut – vi har ju 24 timmar att ta vara på. Om varje timme vore planlagd skulle vi vissna. Det är det som är paradoxen – ju mer vi gör desto mer hinner vi med.

”Time is all that you have and you may find one day… that you have less than you think.”

Randy Pausc

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.