Att stå stadigt

Din djupaste grund

När du hamnar i en svår situation prövas dina värderingar. Du har oftast inte tid att fundera ut precis hur du ska handla och då har du nytta av att i förväg ha tänkt igenom vad du egentligen står för.

Att hitta dina värderingar handlar om att sätta fingret på vad du tycker är viktigt i livet och vilken slags människa du vill vara. Kanske tycker du att det viktigaste av allt är att kunna skratta. Eller sätter du ärlighet högst, eller tillit till dina medmänniskor.

Om du är medveten om dina värderingar vet du vem du är och vem du vill vara. Värderingarna utgör den stabila grunden för jaget, men är samtidigt ledstjärnor som visar vilken väg du vill gå.

Du har nytta av dem i ditt privatliv, men också i yrkeslivet. Med dina värderingar i bakhuvudet väljer du vilken slags arbetsplats du vill jobba på och vilka personer du vill umgås med.

Självklart måste du vara medveten om att hela livet är en läroprocess och att du kommer göra misstag och fatta fel beslut oavsett hur väl du funderat igenom dina värderingar. Men om du tänker igenom vad som gick snett kommer du samtidigt att lära dig något för framtiden.

Tänk igenom dina värderingar

För att få klart för dig vilka rättesnören du egentligen lever efter behöver du sätta dig ner och tänka efter. När du kommit fram till några grundläggande begrepp är det dags att mejsla ut vad de egentligen innebär.

Många sätter ärlighet högt upp på sin lista. Men vad innebär ärlighet egentligen för just dig? Vill du vara fullständigt ärlig i alla lägen, även om det handlar om att du tycker att din goda vän har en ful tröja på sig?

Om det handlar om tillit – hur mycket vågar du öppna upp och lita på andra människor? Är du beredd att ta de smällar som du kommer att få?

Ju mer noggrant du mejslat ut dina värderingar desto bättre rustad är du inför nästa svåra utmaning.

”Håll mina tankar positiva. För mina tankar blir till mitt beteende.
Håll mitt beteende positivt. För mitt beteende blir till mina vanor.
Håll mina vanor positiva. För mina vanor blir mina värderingar.
Håll mina värderingar positiva. För mina värderingar blir mitt livsöde.”

M.K. Gandhi

2 kommentarer till Att stå stadigt

  1. Judit D Jalgard skriver:

    Hej Rolf, halkade in i din hemsida och jag är fast. Så många intressanta inlägg och kloka tankar.
    Jag måste dock arbeta så får boka tid med mig själv för att besöka ditt blogg med jämnt mellanrum.
    TACK
    Judit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.