Att välja – det ultimata valet

Låt magen och hjärtat avgöra

Två saker i livet är oundvikliga: vi måste alla dö och vi måste alla välja.

När vi ställs inför ett val finns ingen återvändo. Då är det bäst att försöka bygga upp en så positiv sinnesstämning som möjligt, för det förbättrar omdömet och gör det lättare att ta ett beslut som får oss att må bra i längden. Optimistiska tankar föder glädje, medan det motsatta tyvärr är sant för de pessimistiska.

Dessutom krävs det att vi inser att det inte går att sticka huvudet i sanden. Eller visst är det möjligt, men det innebär likafullt ett val – bara ett passivt sådant. Det är som att stanna kvar i ett äktenskap som under lång tid varit dåligt, utan att vare sig ansöka om skilsmässa eller ta itu med att förbättra relationen.

Innan jag gör ett betydelsefullt val vill jag ta god tid på mig och noggrant tänka igenom alla alternativ. Jag går mycket systematiskt till väga och sätter mig in i alla tänkbara situationer. Men även om den här analysen är otroligt viktig för mig är det ändå i slutänden vad min mage och mitt hjärta säger till mig som jag lyssnar mest på. Jag tror nämligen att de val vi gör med vår magkänsla, när vi fysiskt och psykiskt är i balans, leder oss mer rätt än vad vi många gånger intellektuellt kunnat föreställa oss.

Välj medvetet

Bli mer observant på dina val för att lyckas bättre med dem. Försök lägga märke till hur du tänker även vid de enklaste val, som det mellan Aftonbladet eller Expressen. Vilka faktorer fäller avgörandet för dig? Använd insikterna du fått i det lilla för att bli medveten om hur du gör när du ska ta livsavgörande val.

Använd gärna papper och penna för att skriva ner fördelar och nackdelar med de alternativ som du kan föreställa dig. När du ser den här analysen framför dig kommer du antagligen lättare att höra vad din inre röst råder dig att göra.

Våga också välja sådant som du inte brukar. Ovanliga val gör att du kommer att upptäcka mer om dig själv och dessutom ha roligt under tiden.

”In any moment of decision, the best thing you can do is the right thing, the next best thing is the wrong thing, and the worst thing you can do is nothing.”

Theodore Roosevelt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.