Bli en större människa

Du slutar aldrig växa, om du inte själv väljer det. Många förknippar växande enbart med naturen, men så länge du satsar kan du växa såväl fysiskt och själsligt som mentalt, känslomässigt och intellektuellt.

I ett fritt samhälle som Sverige är det lätt att utvecklas vidare – och det bör vi ta vara på. Här har vi alla möjligheter att fortsätta växa, med gratis utbildning, välfyllda bibliotek och rätten att säga och tycka vad vi vill. Men även i en diktatur kommer folket till slut att störta tyrannen, eftersom växtkraften hos oss människor i längden inte låter sig kuvas.

Att växa hänger samman med en nyfikenhet på livet och vad det kan rymma. Det handlar också om att aldrig ge upp och stagnera. För det finns mer att göra, lära, upptäcka när man är 75 år likaväl som 17.

Själv har jag nyligen kommit igång med en nystart inom yoga. Nu vill jag växa och lära mig att hantera de olika poserna. Bli starkare och smidigare. Som alltid vill jag också växa i min förståelse för människor och hur jag kan hjälpa andra att utvecklas. Dessutom vill jag bli bättre på att hantera motgångar, genom att tänka på rätt sätt i tuffa situationer.

På samma sätt som jag har gjort kan du hitta dina områden där du vill växa dig starkare. Det kan handla om hur du är på arbetet, som partner, förälder eller inom något område på fritiden. Välj det som är viktigast för dig just nu.

Väx vidare

”Never, never, never give in”, sa Storbritanniens premiärminister Winston Churchill i ett berömt tal under andra världskriget. Och en viktig del i att fortsätta växa är just att aldrig ge upp, att aldrig tänka att du kan allt.

Om du redan är bra på något kan du bli ännu skickligare. Om du är dålig på något finns det verkligen anledning att försöka bli bättre. Och om du aldrig provat på en sak som du länge längtat efter är det dags nu.

Livet är för kort för att slösas bort på sådant som inte intresserar dig. Välj områden som är viktiga för dig och våga satsa på dem. Väx och utvecklas genom att söka på internet, gå till biblioteket, resonera med vänner och familj eller lägga tid på att vara för dig själv med de egna tankarna som enda sällskap.

”Det som bejakas växer i kraft.”

Patricia Tudor-Sandahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.