Ett större perspektiv

I mänsklighetens tjänst

Varför gör jag det här? Det är en grundläggande fråga. Våra handlingar får sin betydelse först i ljuset av vad vi vill säga och göra för andra människor. Därför måste vi bli klara över vad som driver oss att skapa visioner och sätta upp mål. Kort sagt, ge ett svar på: vad är min mission?

Att tjäna så mycket pengar som möjligt kvalar knappast in, för i själva ordet mission ligger att målet är något som kan komma mänskligheten till godo. Även om flera personer kan vinna på pengajakten engagerar den inte på djupet, inte på samma sätt som strävan efter att skapa ett rättvist samhälle eller att rädda miljön för våra barnbarnsbarn.

När den amerikanska presidenten Ronald Reagan 1987 besökte Berlin höll han ett berömt tal, där han bland annat yttrade meningen ”Mr Gorbatjov, tear down this wall!”. Orden blev en del i en mission som delades av många människor och två år senare resulterade i att Berlinmuren verkligen revs – vilket var möjligt inte minst eftersom Sovjetunionens president Michail Gorbatjov förde en politik för större öppenhet i Östeuropa.

Var och en av oss måste hitta en mission som slår an en djup sträng inom oss, något som känns äkta och angeläget. Om vi finner en mening med det vi gör varje dag kan vi känna oss stolta inför våra barn. När de frågar vad vi egentligen gör på jobbet blir svaret då mer än bara ”läste mejl och svarade i telefon”.

Välj rätt mission

Du måste inte själv ha tänkt ut din mission, men du måste dela känslan av att den är otroligt betydelsefull. Tänk efter vad som engagerar dig på allvar och hur du skulle kunna arbeta med och för det.

Att arbeta tillsammans med andra ger extra styrka och glädje, men tänk efter så att du följer dina egna värderingar och inte en ledares kraftfulla retorik. Din mission måste alltid bottna i att du är säker på dig själv och vad du brinner för. Bara genom att lära känna ditt innersta kan du avgöra vad ditt eget syfte i livet är och hur det hänger samman med en större mission.

“It is every man’s obligation to put back into the world at least the equivalent of what he takes out of it.”

Albert Einstein

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.