Expansion i stället för pension

Sluta aldrig sträva uppåt

Att nöja sig med att vara halvbra är slöseri med livet. Gör inte det. Det är alltför vanligt att låta dagarna gå utan att fundera över hur du kan utvecklas.

Han som är sjuksköterska och varje dag går till jobbet, där han är uppskattad av patienter och kollegor och har djup kunskap inom det medicinska – hur stor del av sin potential utnyttjar han verkligen? Och hon som är patrullerande polis och med vänlighet och respektingivande styrka möter alla slags människor, står vakt vid demonstrationer och representerar staten – var ligger hon egentligen på skalan?

Kanske kommer du aldrig att lyckas nå din fulla potential, för visst finns det alltid något att förbättra. Och om målet vore enkelt att uppnå skulle du inte heller ha något kvar att sträva mot. Men att ligga på nio på en tiogradig skala är inte omöjligt.

För att utvecklas vidare krävs att du rannsakar dig själv, ärligt och uppriktigt. Vad vill du och vad kan du? Om du stannar kvar på en plats eller i en situation där du inte trivs är det svårt att känna någon motivation. Även om du just nu tycker att det är värt det eftersom du känner dig säker på att kunna betala hyran och maten kommer du i längden att ångra dig bittert.

Uppnå din potential

Det finns naturligtvis inte bara ett enda område där du kan komma närmare din fulla förmåga, utan en stor mängd. Men du gör klokt i att koncentrera dig på ett eller ett par av dem i taget.

En naturlig del att börja med är arbetslivet. Ställ dig frågan hur stor del av din potential som du uppnår idag. Hur skulle du kunna prestera mer? Hur känner du inför det?

Att jobba för att förbättra sig inom ett område – vilket det än är – ska kännas lustfyllt, annars är det själva situationen som du borde förändra. Men du måste samtidigt vara beredd på att anstränga dig. Hårt jobb betalar sig inte bara ekonomiskt, utan i en större tillfredsställelse hos dig själv. Alternativet är att känna stagnationen komma krypande och med den tristessen och längtan efter pensionen.

Utvärdera dig själv med jämna mellanrum och ställ egna krav på utveckling. Ditt liv är din alldeles egna gåva och den enda som kan ta ansvar för hur roligt du har på vägen är du själv.

”If I were to wish for anything, I should not wish for wealth and power but for the passionate sense of the potential…”

Sören Kierkegaard

”Treat a person as they appear to be, and you make them worse. But treat a person as if they were what they potentially can be, and you make them what they should be.”

Johann Wolfgang von Goethe

2 kommentarer till Expansion i stället för pension

  1. Pia skriver:

    Jag slösar med livet varje dag, slösar i arbetsliv, privatliv och mentalt liv….Har massor av tid som inte fylls med någonting vettigt…
    Har haft en turbulent uppväxttid i en dysfunktionell familj….hittade en man som fick mig att känna trygghet….och fick vila i det…..nu har tiden gått….och nu sitter jag här i en trygghet som är förlamande….Kan jag komma vidare, vågar jag?

    • Tack för din kommentar. Fundera över vad det är som hindrar dig. Titta på det ”hindret” utifrån. Skriv ner tankar, börjar bearbeta det. Helt plötsligt blir det mer hanterbart. Du kommer se vad som är viktigt här i livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.