För mycket match – för lite träning

Ta vara på erfarenheterna

Det är lättare att stanna upp och reflektera när något gått riktigt dåligt än då något har gått riktigt, riktigt bra. Men i båda fallen är det lika viktigt att ta sig tid för eftertanke.

Hur gjorde jag? Vad var det som hände? Vad gjorde jag bra? Vad gjorde jag dåligt? Vad var anledningen till att det gick som det gick? Vilka nyttiga erfarenheter tar jag med mig?

Ett fotbollslag går i de flesta fall igenom matchen på video i efterhand för att se vad som kan förbättras. Varje genomförd match blir en erfarenhet rikare vilket i teorin skall innebära att individerna och laget blir lite bättre för varje gång. Hur ofta ser vi i näringslivet på våra ”matcher” i efterhand? Tänk om det är så illa att vi upprepar arbetsuppgifter varje dag som vi egentligen skulle kunna göras mycket bättre och effektivare om vi stannade upp reflekterade. Eller kan det vara så att vi ”spelar match” för mycket, tränar och tänker för lite?

Själv har jag valt en stund på kvällen som tiden då jag funderar över dagen som gått. Om det har hänt något större lägger jag extra tid på att fundera över det. Men jag tänker också på de små detaljerna som gjort mig glad eller besviken.

Att reflektera är ett sätt att ta tillvara på våra erfarenheter och att bli bättre på det vi gör, vare sig det handlar om vardagslivet eller jobbet. Att rusa genom livet är fullt möjligt, men obegåvat och förhastat. Även om det emellanåt kommer tunga uppförsbackar då eftertanken får vänta, följs de perioderna av lugna sträckor då det finns gott om tid till reflektion.

Planera reflektionen

I början kan det vara nödvändigt att planera in tid för eftertanke och reflektion, annars blir det inte av. Själv har jag ju en stund på kvällen, men för dig kan funderandet lika gärna ske när du går från jobbet, sitter på bussen eller får (tar) några minuter för dig själv.

Låt tankarna flyta på och ställ frågor till dig själv om dagen eller tiden som gått. Vad kan du lära dig och vad kan du glädjas åt? Plus och minus. Skriver du ner blir det ännu tydligare och än mer fokuserat. Det är inte många minuter det tar. ROI-faktorn är hög – det garanterar jag.

Om du håller fast vid ritualen blir den småningom lika självklar i ditt liv som tandborstningen förhoppningsvis redan är.

”I love the man who can smile in trouble, gather strength from distress and grow brave by reflection.”

Thomas Paine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.