Strävan efter att förstå får aldrig upphöra

Visheten går utifrån och in

Den som ser på sin omvärld med öppna ögon blir vis. Vishet handlar om att lägga märke till vad som sker runt omkring en och att själv reflektera över intrycken. Att bara upprepa gamla ståndpunkter ger ingen klokskap, men med utgångspunkt i våra erfarenheter kan vi finna nya intressanta skärningspunkter.

Kunskap, berättelser och tankar samverkar till att öka vår vishet. Och ju äldre vi blir desto klokare blir våra sinnen – det är närmast oundvikligt.

I vårt moderna samhälle skulle jag önska oss ett forum för filosofiska diskussioner, precis som i det antika Grekland. Där kunde vi möta andra människor och jämföra våra intryck och slutsatser. En förutsättning för att vi ska ha något att tänka över är nämligen att vi skaffar oss kunskap och intryck från omvärlden.

Att resa, prata med människor, läsa, studera och lyssna på andra är nödvändigt för att vi ska lära oss något nytt. Vi får inte nöja oss med att stanna i vår egen bubbla, utan måste vara öppna för och nyfikna på vad som händer på andra platser – goda ting såväl som onda.

Ju större erfarenheter vi får desto mer har vi att tänka över. Om vi lär oss av andra för att sedan reflektera över intrycken vi fått tar vi chansen att bli klokare människor.

Bli visare

När något fruktansvärt händer i livet börjar vi grubbla. Plötsligt ställs vi inför de eviga frågorna om meningen med livet och varför vi finns till. Vi ser vad som hänt i våra liv och vi förstår sådant som vi tidigare undrat över.

De tankarna är något att vara tacksam över mitt i det hemska. Och de är värda att bevara, för att använda till något bra i den tiden vi har kvar på denna planeten.

Vi blir nämligen klokare av att fundera över oss själva och vad som sker i omvärlden. Ju mer tid vi lägger på att ställa frågor till oss själva för att sedan besvara dem, desto mer förstår vi av vår tillvaro.

”Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength, mastering yourself is true power.”

Lao Tzu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.