Think Big

Se delarna tillsammans

För att ta ett klokt beslut bör du föreställa dig en stege som sticker upp ur ett hål i jorden. Du måste klättra ner till botten av gropen för att undersöka alla detaljer i ärendet och upp några meter över mark för att se helheten och omgivningarna. Så ska du resonera när du tar ett beslut på jobbet likaväl som när du bestämmer något som rör dig själv.

Att glömma helheten kan vara förödande, för vare sig vi vill det eller inte befinner vi oss i ett stort sammanhang. Vi kan inte skärma av huvudet från vår övriga kropp eller hjärtat från lungorna. Inte heller får vi glömma att vi är delar av ett samhälle där vi inte bara kan se till oss själva. I politiken måste vi bli bättre på att prata om de riktigt stora frågorna – som miljön – i stället för att fastna i detaljer.

Helheten gör oss klokare, men också starkare. Om en fotbollsspelare öppnar sitt medvetande och känner att han eller hon är en del av laget, av publiken och hela universum, ökar chansen att straffsparken går i mål.

Dessutom måste var och en av oss se till helheten inom våra liv och balansera de olika bitarna som utgör vår tillvaro: det fysiologiska, det mentala, det känslomässiga, det spirituella, det finansiella och platsen vi befinner oss på. Alla delar måste få ta plats för att vi ska må bra.

Öppna upp tankarna

Om vi stänger våra sinnen när vi överhopas av problem blir de oss övermäktiga. Vi krymper till små skrynkliga russin i stället för att växa till stora pumpor.

I stället behöver vi ta ett steg tillbaka och se hur problemet vi har framför oss ser ut i ett större perspektiv. Det är lättare att klara sig ur krisen om vi vågar förlita oss på alla de goda krafter som finns runt oss.

När vi hamnar i en djup svacka måste vi alltid försöka ta ett djupt andetag för att få nytt friskt syre och börja ändra vårt tankemönster. Att se till helheten gör nästan alltid att problemet som vi upplever som gigantiskt krymper till något som vi klarar av.

”Knowing others is wisdom; knowing the self is enlightenment.”

Tao Te Ching

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.