Tio Topp Tips

Relatera – Konkurrera

I helgen var det årsmöte i Team Coaching Nordic. Där höll jag ett mini-föredrag på 15 minuter om värdet av Linked In. Här är en kort sammanfattning av det:

Jag började använda Linked In 2005. Då hade ett antal propåer legat i min inbox i ett år. När började bjuda in mitt nätverk var det kanske 2 av 10 som var med i Linked In. Idag, 7 år senare, uppskattar jag att 8 av 10 har sin profil med. I alla fall i de kretsar jag rör mig mest i – affärskretsar. Gäller det offentlig förvaltning och politik är siffran lägre.

Här kommer 10 stycken råd att använda Linked In på ett mer effektivt sätt och därmed en möjlighet att skapa bättre förutsättningar för att göra affärer.

Ps. Det här är råd för de som ligger med på Linked In, är lite halvaktiva, har ett par hundra kontakter och inte insett kraften i relationer. Du som är fena – ge feedback eller fyll på med fler tips.

1. Uppdatera

Börja med att uppdatera din profil. Du skall helst ligga på 100 procent men inte under 75. Tala om var du har varit tidigare och vilken utbildning du har. Var up-to-date helt enkelt.

2. Digitalisera

Jag ägnade sommaren med att gå igenom alla mina visitkort. Var på väg och köpa min femte Rolodex när jag insåg det löjliga i det. I stället började jag knacka in namn, mobilnummer och email i Kontakter (Mac) därefter slängde jag visitkortet. Hemska tanke, men så var det. Därefter gjorde jag back-up 🙂

3. Invitera

Bjud upp till dans! Börja invitera dina kontakter till ditt nätverk på Linked In.

4. Endorsera

Rekommendera personer som du har jobbat med, känner eller har förtroende för.

5. Uppgradera

Köp till ett business-paket. Då kan du bl.a. se vilka som har varit inne på din profil. Kan vara en början till en väldigt viktig relation.

6. Rekvirera

Slå bort Jante och rekvirera rekommendationer från ditt nätverk. Personer som du har jobbat med, din förra chef eller din bäste vän. Och – publicera. Läskigt men effektivt.

7. Aktivera

Dela med dig av din kunskap, din erfarenhet, din expertis. Kom ut ur garderoben – världen behöver dig!

8. Strategiera

Bestäm dig för vilken strategi du skall använda dig av. Vad är anledningen att du ligger med? Var är syftet? Vad har du för mål med din närvaro?

Själv är jag noga med att endast bjuda in personer som jag har träffat eller känner. Eftersom jag har förhållandevis många kontakter (1200) får jag rätt många ”inbjudningar” från personer jag inte har träffat och då tackar jag vänligt men bestämt nej.

9. Proaktivera

I business-paketet finns det någonting som heter InMail. Det innebär att du kan skicka ett mail, observera inte en inbjudan, till en person som du vill komma i kontakt med. Det är ett fantastiskt instrument med en otrolig hög ”hit rate”. Jag har skapat många intressanta relationer via InMail. Och för att jag är proaktiv.

10. Studera

Det händer otroligt mycket på Linked In. Ständiga uppdateringar, ständiga förbättringar. Det gäller att hänga med, ligga i framkanten och ta del av dessa innovationer.

Tag ett steg nu! Och nästa steg i morgon.

”Relation är en introduktion till expansion.”

Rolf Hedman

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar till Tio Topp Tips

  1. Marie Bengtsson skriver:

    Tack Rolf för mycket användbara tips. Blev nyfiken på businesspaketet och sugen på att göra mer av min närvaro på linkedin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.