Betydelsefulla beslut

Intuitionen – den viktigaste spelaren?

Hur många beslut fattar du på en dag? Åtskilliga, eller hur? En del beslut går på automatik – som att stiga upp på morgonen. En del beslut görs helt omedvetet, som när vi kör bil. Andra beslut våndas vi inför, som att byta jobb eller säga upp bekantskapen med någon. Gemensamt för alla tre beslutssituationerna är – de kan förändra våra liv.

Vad hade hänt om jag inte hade tagit beslutet att gå på den där middagen där jag träffade min livskamrat? Hur hade mitt liv sett ut då? Eller när jag tackade nej till det där jobbet som egentligen var som gjort för mig men där lönen var lite lägre. Hade jag då fått en annan skjuts i karriären? Och samtidigt mått bättre?

Vissa beslut är oerhört svåra att ta. På nattduksbordet ligger nu ”The Kennedy Tapes”. Dramatiken som fanns 1962 när dåvarande Sovjetunionen placerade ut kärnvapenmissiler på Kuba och de diskussioner som fördes mellan president John F Kennedy och hans närmaste stab. Alla de olika ställningstaganden och tänkta scenario som spelades upp. Påtryckningar från de amerikanska militärerna om vedergällning när ett amerikanskt plan blev nedskjutet, de hot som ryssarna stod för med att även inta Väst-Berlin. Beslutet som Kennedy till slut fattade räddade oss troligtvis från ett tredje världskrig och livet på cirka 90 miljoner människor boende utmed USA:s östkust.

En kropp i harmoni

Kennedy tog in alla tänkbara fakta, hade tålamodet att lyssna på den ”Think Tank” som han omgav sig med och tog tid för att bearbeta och reflektera över all information. Han fattade ett beslut under stor press och hanterade den stress som fanns på ett imponerande sätt.

När vi ställs inför svåra beslut gäller det att vara i fysisk och mental god form. Att vi är utvilade, att vi har ätit och druckit rätt. För när vi skall fatta avgörande beslut använder vi vårt intellekt till det yttersta, beräknar sannolikhet, risker och möjligheter. Ser den uppkomna situationen från alla vinklar och vrår. När den analysen är klar skall vi lägga undan den, diskutera med någon som vi har förtroende för och sedan låta magkänslan säga sitt. Det kan låta märkligt men vår intuition är en stor och viktig spelare i komplicerade beslut. Vi känner nog igen oss när vi har fattat beslut som har ”känts” fel men ändå har vi gått emot den känslan. Det brukar sällan bli bra.

”Nothing happens until you decide.” Oprah Winfrey         

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.