Det viktigaste vi har

Friheten att välja

Min fru lade sig till med en ny frisyr i förrgår. Ni skall se henne – vackrare än någonsin. När hon satt i salongen berättade den kvinnliga frisören om sin elev som praktiserar hos henne.

–        Numera bor hon hos mig också. Hon står inte ut med sina föräldrar.

–        Jasså, sade Anna. Hur kommer det sig?

–        De stressar henne. De vill att hon skall välja ett yrke. Ett yrke som passar dem.

Vi lever i en underbar värld. Ja, inte alla, tyvärr. Men om vi håller oss till ett av länderna uppe i norr, landet Sverige. Här finns alla förutsättningar för att skapa en framtid som vi vill ha. Utbudet av utbildningar är enormt, våra ungdomar behöver inte ens begränsa sig till att studera eller jobba i Sverige. Tittar vi tillbaka 20 år i tiden har förutsättningar förändrats enormt. Som far till fyra barn har jag kunna följa den ström av kataloger och erbjudanden som har kommit hem. Det här kan man ju tycka – Vad bra de har, våra barn! Vad mycket de har att välja på!

Visst är det så, men det skapar också mycket frustration. – Vad skall jag välja? Det här vill jag! Men det här verkar också intressant. Klarar jag det där? Etc.

Och vi som är föräldrar förstår inte riktigt problemet. – Det är väl bara välja något! Ju tidigare du börjar tjäna pengar, stå på egna ben – desto bättre!

Men, det är inte så enkelt. Vi kanske ställdes inför det. Framförallt våra förfäder blev ställda inför det faktum. Då fick man ta det som erbjöds. Det gällde att överleva. Och då var jobbet ett levebröd. Hör på det ordet – levebröd. Det lever kvar än idag, tyvärr. Våra förfäder som upplevt både världskrig och depressioner, de respekterar vi och vi tackar dem för att de byggde upp vårt samhälle.

Men, förutsättningar har förändrats, som sagt. Vilket vi är väldigt tacksamma för. Vi har bröd på bordet. Vi har tak över huvudet. När de mest grundläggande behoven har tillgodosetts – då kan vi börja blicka framåt. Och dagens ungdomar skall ställa sig frågorna: Vad tycker jag är kul? Vad är min talang? Vad är det jag vill? Och vi vuxna skall bara stötta, lyssna, ställa frågor. Inget mer. Inte tala om vad de skall göra. Inte pracka på dem lantbruket eller företaget. Det är deras liv.

Och det är här det ofta går fel. Säkert av välmening. Och visst kan det vara frustrerande att ha en 30-åring som fortfarande famlar efter vad han skall göra med sitt liv. Som flyttar ut och som flyttar hem. Men så är det. För mig tog det 50 år innan jag hittade rätt.

Så känner du igen dig? I så fall kommentera, ge dina erfarenheter, ge dina tips om hur man skall handskas med situationen.

”Vi måste slå ett slag för ungdomarna. De betyder allt.”      Jonas Thern

 

En kommentar till Det viktigaste vi har

  1. Pälle skriver:

    Precis Roffe – först nu börjar det liksom ”sätta sig”. På tiden kan man tycka, men visst är resan dit också viktig. Kanske det viktigaste. Olika blommor blommar vid olika tidpunkt. Med olika utseende, olika doft, olika färg och olika länge. Vissa blommar bara en gång och andra flera…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.