Konsten att ställa rätt frågor

Förutsättningen för att få svar
Alla relationer bygger på frågor. De är ett sätt att intressera sig för andra människor och att lära känna varandra djupare. Samtidigt är det en konst att ställa de rätta frågorna och att verkligen lyssna på svaren.

Ibland brukar jag skratta lite grand för mig själv när jag lämnar en middag, för jag har ställt så många frågor och själv fått så få. Men jag tycker verkligen att det är intressant att höra vad de nya bekantskaperna berättar för mig. Om man lyckas ställa de rätta frågorna skalas lagren så småningom av och man kommer nära personen som man talar med.

Det är inte bara främlingar som man bör ställa frågor till. För att arbeta med sig själv är det verkningsfullt att ta hjälp av någon som man litar på, som en partner eller nära vän. Många gånger är det också nyttigt att ställa frågor till sig själv, särskilt om man skriver ner både dem och svaren.

Frågorna är ett kraftfullt sätt att lära känna vem man är, vad man tycker om och vad man vill göra. Personligen avslutar jag varje dag med att fråga: vad har jag lärt mig idag? Det hjälper mig att få upp ögonen för något som kanske annars bara hade flutit förbi.

Ställ rätt frågor
Det räcker inte med att ställa frågor – för att de ska nå sitt mål måste de också vara rätt formulerade.

Min tumregel är att ställa öppna frågor, men att undvika dem som börjar med ”varför”. Frågor som börjar med ”vad”, ”hur” eller ”när” upplevs som lugna och konkreta, men med ett ”varför” är det lätt att den som man samtalar med känner sig ställd mot väggen. För det mesta är det bättre att undra ”hur kommer det sig” eller ”vad är anledningen till”.

Glöm inte att ställa följdfrågor, men var lyhörd för när du bör byta ämne. Ibland är det viktigt att gräva ner sig i ett enda ämne, men andra gånger kan det bli så känsligt att det är bättre att gå över till en annan fråga.

Häromdagen var jag på en vinprovning. Vår ciceron, vinexperten Sten Ivarsson, har en väl tummad bok där han skriver ner sina smakupplevelser. Varför inte ha en bok som handlar om dig och dina upplevelser?

”Jag är genuint intresserad av andra människor. Jag är mer intresserad av att fråga hur andra har det än att prata om mig själv.”
Magnus Uggla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.