Mentorskapets Sju Utmaningar

De tre första

Nätverket Göran, www.natverketgoran.com, hade igår en träff på Turning Torso. Susanne Brannebo och hennes medarbetare hade samlat ett 30-tal personer som ingår i Nätverket Görans och Affärskvinnor Öresunds mentorprogram. Jag var inbjuden att föreläsa och dela med mig av mina tankar kring mentorskap och personlig utveckling.

Här kommer en kortversion av de utmaningar som i första hand mentorer ställs inför. Oavsett om det är ett mentorprogram inom näringsliv, skola eller det offentliga. Principerna är de samma.

Personligen ställs jag inför dessa utmaningar varje dag. Jag har sammanfattat dem i sju utmaningar. Här kommer det tre första:

1. Syfte

Den första utmaningen är att göra klart för bägge parter vad syftet är. Vad ska mentorskapet leda till? Vad vill vi uppnå? Vilka resultat förväntar sig adepten? Vilka mål skall nås? Vilket värde skall vi skapa? Många frågor som kräver svar. Vilka förväntningar har adepten på mentorn? Vilka krav har mentorn på adepten?

Det här är inget vanligt samtal om väder och vind. Det här samtalet skall leda adepten framåt, att hon når sina drömmar, sätter sina mål och hittar sin fulla potential. Det är hårt arbete som ligger framför. Då är det viktigt att adept och mentor är på det klara med vad som kan förväntas.

2. Närvaro

Utmaning nummer två är att vara totalt närvarande. Inte bara fysiskt utan framförallt mentalt. Att vara fokuserad och koncentrerad. Det är kanske den svåraste utmaningen av dem alla. Hur lätt är det när tankarna sticker iväg? Vi har cirka femtiotusen tankar per dag. Var och en av oss. Men nu, när jag arbetar som mentor, skall mitt fokus, min koncentration, min närvaro vara här och ingen annanstans. Och hur gör man det? Hur blir jag en Björn Borg – detta under av koncentration? Det är ju bra om du har en talang för att lyssna. Men annars är det träning som gäller. Bestäm dig för att erbjuda en total närvaro. Du kommer se fantastiska resultat.

3. Frågor

I hela den verktygslåda man har som mentor är frågorna den tredje utmaningen. Att ställa rätt fråga, att lyssna till svaret och ställa rätt följdfråga. När vi ställer frågor med hög kvalitet kan vi räkna med att få svar av hög kvalitet. Själv praktiserar jag en lek där jag låtsats att jag bara har en enda fråga att ställa – det är vad som finns i verktygslådan. Men det tankesättet så undviker jag blindskären och kvaliteten på svaren höjs med automatik.

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är. Och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera.”

Sören Kirkegaard

 

2 kommentarer till Mentorskapets Sju Utmaningar

  1. Pingback: Mentorskap – Vem styr? | Coach Wendel

  2. Pingback: what is a co domain

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.