Möte med verkligheten

Perspektiv gav Harmoni

Ordet harmoni har funnits med länge i min vokabulär. Och finns med som ett av 100 ledord i mitt liv. När jag igår skulle skriva några rader i min blogg tog det stopp. Skall harmoni platsa bland de hundra? Jag kände mig osäker och det blev inget på bloggen.

Igår kväll spelade jag rullstolsbasket för första gången i mitt liv och fick träffa Mathias Simonsson och Rasmus Lundgren på FIFH. Bägge rullstolsbundna och framgångsrika i denna sport. När jag hörde dem berätta om sina liv, om Mathias svåra bilolycka för 26 år sedan, om hans depression och förtvivlan att upptäcka att han aldrig mer skulle kunna gå och om Rasmus uppväxt med vattenskalle och förlamad från naven och ner så fick jag helt andra perspektiv. Plötsligt blev ordet harmoni väldigt verkligt.

Harmoni är för mig när alla delar av kroppen synkroniserar och där alla sinnen fungerar och samverkar. Där kropp och sinne är i en slags symbios. Det låter fulländat och är det men jag inser att så är inte fallet för många människor. Och när jag som frisk kan känna den där harmonin vissa dagar blir jag oändligt tacksam.

Inom musikteorin är harmoni när ett antal toner klingar samtidigt och som uppfattas som enhetliga. Jag förstår att Mathias och Rasmus liv aldrig kommer bli i harmoni. Men de har accepterat sin situation och har bestämt sig för att leva sina liv utifrån sina förutsättningar. Att spela sina instrument och kreera sina toner. Med den inställningen är deras grad av harmoni kanske större än vad den är för många av oss som är friska.

Våra tankar är avgörande

När jag idag snörde på mina joggingskor och tog en 45 minuters runda i den mörka morgonen så kände jag mig inte i bästa form. Men efter några minuter tänkte jag på gårdagen där 15 unga män – och så jag – där alla satt i en rullstol och lyssnade till berättelserna – men – att vi samtliga kunde ta oss därifrån gående. Det kunde inte Mathias och Rasmus. Det gjorde att min Power Walk gick extra lätt och jag kände hur hela kroppen och samtliga mina sinnen arbetade för fullt för att jag skulle känna harmoni.

Men det kommer inte av sig självt. Jag måste aktivt ta mina tankar till hjälp och inse hur bra jag har det och hur tacksam jag är att min kropp och mitt sinne fungerar. Bara den tanken gör att jag blir harmonisk.

”Vårt liv är vad våra tankar gör det till.”

Marcus Aurelius

 

En kommentar till Möte med verkligheten

  1. Thomas Lööf skriver:

    Hej Rolf!
    Vackert och mycket tänkvärt skrivet. Tror också att harmoni för den enskilda individen handlar om vilken självinsikt och acceptans som finns och att därmed graden av upplevd harmoni kan uppfattas/uppskattas högre eller tydligare för den som inte har full fysik eller psyke jämfört med den som lever utan sjukdom eller skada.
    Ps Har prövat vissa sådana upplevelser som att gå på teater med förbundna ögon. har på dessa ”kurser” fått lära mig att det heter rullstolsburen och inte rullstolsbunden. Hur enskilda individer upplever detta vet jag inte men vi som står vid sidan om bör göra denna skillnad. Ds

    Allt gott / Thomas Lööf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.