När ord spelar roll

Det blir alltid som man tänkt sig. Eller inte. 

Jag lever i den tron att ord är viktiga. Att det spelar en stor roll vilka ord vi använder och när. Framförallt i relation till andra människor men även för mig personligen. Att min sinnesstämning till och med förändras när jag använder rätt ord.

Jag skall förklara mig. Avsikt är ett sådant ord.

– Min avsikt är att få det här företaget att växa, sade företagsledaren. Hon skulle också kunna säga:

– Min önskan är att få det här företaget att växa.

Jag tror du förstår vart jag vill komma. Önskan är vagt, hör julen och ens barndom till. Avsikt blir tydligare och upplevs som kraftfullare. Och vi vet att just tydlighet är en av en ledares viktigaste egenskaper. Vi som medarbetare vill veta vart vi är på väg och då är vikten av att vara tydlig än mer angelägen.

Men det kanske viktigaste är vad som händer i mig själv när jag använder rätt ord. Om jag skriver:

– Min önskan är att springa New York Marathon nästa år. Eller:

– Min avsikt är att springa New York Marathon nästa år. Det är klart att det blir skillnad. Hela min kropp reagerar. – Nu är det allvar. Hjärnan börjar smida planer, hjärtat börjar pumpa mer blod, varje cell gör sig förberedd.

Och vill jag öka på graden, skruva upp min egen inre verksamhet och motivation, kan jag använda mig av:

– Jag förväntar mig att ……. Eller det mest kraftfulla:

– Jag vet att jag kommer att springa New York Marathon.

Så här skulle en gradering, en trappa, kunna se ut där önskan är svagast och att veta är starkast:

Vetskap

Förväntan

Avsikt

Tro

Hopp

Önskan 

Detta är inte bara en lek med ord. Det ger fysiologiska förändringar. Jag känner det även nu när jag skriver dessa rader. Så att skriva ner sina mål, sina planer är ett första steg till att det skall bli verklighet. Att sedan upprepa den meningen verbalt, eller i skrift, varje dag gör att det kommer med all sannolikhet bli verklighet. Det som kan stoppa dig är beslut som du inte kan påverka. Till exempel det som hände i lördags när borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, ställde in det planerade marathonloppet på grund av stormen Sandy, kanske den värsta naturkatastrofen nordöstra USA har varit med om.

Men, det hindrar inte mig att fortfarande skriva och säga, – Min avsikt är att springa New York Marathon 201……………….

 

”All that counts in life is intention.”                      Andrea Bocelli

 

 

 

2 kommentarer till När ord spelar roll

  1. Kristin skriver:

    Viktigt påminnelse det här inlägget.

    Kristin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.