Vi är alla kreativa

Källan till allt skapande

Det danska filmbolaget Zentropa har en tydlig hållning mot sina anställda: kreativitet är inget som dyker upp av sig självt. Här är ni anställda som kreatörer och ska kreera. Om ni saknar inspiration får ni helt enkelt skaffa er det.

Vi som inte har kreativitet som yrke kan ändå resonera på samma vis. Att hitta oväntade lösningar på vardagliga problem kan vara nog så kreativt som att måla eller skriva en roman – det som krävs är att vi satsar och att vi vågar tänka galet. En person eller en grupp som ägnar sig åt brainstorming utan att döma ut några förslag kommer så småningom fram till de goda idéerna.

Faran är om vi tror att kreativitet är något som bara förunnats ett fåtal människor. I själva verket har var och en av oss fantastiska resurser och kan hitta lösningar som vi inte trodde var möjliga. När jag själv för flera år sedan började arbeta i reklambranschen hade jag med mig en föreställning från skoltiden om att jag inte var så bra på att tänka fritt; på bildlektionerna hade jag till exempel alltid ritat exakt proportionerliga hus. Men jag övade upp den kreativa delen av mig själv så väl att jag så småningom blev skicklig nog att leda en egen reklambyrå.

Kreera mera

Kreativitet handlar om att hitta nya kombinationer. Tänk på en fotbollsmatch, som aldrig ser likadan ut. I själva verket finns det oändligt många möjligheter att lägga upp ett anfall och komma till avslut. Precis på samma vis är det i våra liv.

Att vara kreativ innebär att se förbi de gamla vanliga möjligheterna för att hitta nya sätt. Vi testar en rolig övning:

– Bestäm dig för ett problem som du vill lösa.

– Analysera problemet. Vad är anledningen till att det finns och hur skulle situationen se ut om det löstes?

– Försök tänka ut så många lösningar du kan. Ingen tanke är för dum eller omöjlig, släpp spärrar och begränsningar.

– Skriv ner dina förslag och välj ut det bästa.

– Gå till handling.

Gör om den här övningen ofta och skifta mellan att lösa existerande problem och att tänka ut idéer inför framtiden. Hur vill du till exempel att din dator ska fungera om tio år? Ju mer du övar desto mer kreativ blir du.

”Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.”                                 

Albert Einstein

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.