Mentorskapets Sju Utmaningar – fortsättning

De fyra sista

4. Livsfas

Som mentor måste jag bilda mig en uppfattning var personen befinner sig i livet. Vilken livsfas är hon i? Min utmaning är att lägga mig där hon befinner sig. Inte ovanför. Eller nedanför. Utan på exakt samma våglängd som hon är på. Att kunna identifiera de problem hon upplever och uppmuntra henne att se vägar ur det.

5. Neutral

Oavsett vem man möter, oavsett hur välkänd hon är, oavsett vilken position hon har i samhället är utmaningen att gå in helt nollställd, helt neutral. Inga förutfattade meningar, inte ta hänsyn vad jag eventuellt har hört eller läst, inte ha en på förväg dömande inställning. Kön, sexuell läggning, inkomst, religion, etnicitet, hudfärg är helt irrelevant. Vi mentorer ser människan, potentialen, möjligheterna. Det är den femte utmaningen.

6. Lärande

Den sjätte utmaningen för en mentor är att aldrig stå still. En mentor skall vara nyfiken på människor, nyfiken på samhället, nyfiken på att lära sig mer. Att aldrig slå sig till ro. Och tro att man kan allting. Tvärtom. När folk i min generation talar om att växla ner så växlar jag upp. Att ständigt se möjligheter, att ständigt se nya kombinationer. Och det beror på att vi jobbar med utveckling – kärnan i ett mänskligt samhälle.

7. Engagemang

Den sjunde och sista utmaningen är engagemang. Graden av engagemang jag visar i min mentorrelation. En timme eller två går väldigt snabbt. Det går aldrig att sitta bort den tiden. En duktig mentor bryr sig, kommer ihåg viktiga datum, kommer ihåg viktiga händelser. Engagemanget visar jag genom den person jag är, genom min attityd, mitt kroppsspråk. Engagemanget är äkta, genuint och ärligt. Det får aldrig bli slentrian. Och blir det slentrian – då ska vi göra något annat.

“It’s not the load that breaks you down, it’s the way you carry it.”

Lena Horne

 

2 kommentarer till Mentorskapets Sju Utmaningar – fortsättning

  1. Pingback: Mentorskap – Vem styr? | Coach Wendel

  2. Pingback: what is a co domain

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.