Tre utmaningar för en entreprenöriell person. Och åtta principer för en företagare.

Tid för förändring

Min kollega, Anna Kober, och jag har under 2012 arbetat med 13 kvinnliga entreprenörer. Programmet heter ”Dags att Stiga Fram”. Anna har undervisat och implementerat sin kunskap och erfarenhet i marknadsföring. Själv har jag koncentrerat mig på det jag brinner mest för – personlig utveckling och personligt ledarskap.

I förra veckan hade vi säsongsavslutning. Jag försökte då sammanfatta min del av programmet. Och jag kom fram till tre ledord och tillika utmaningar för en entreprenöriell människa och åtta principer för en entreprenör och företagare. När jag sammanfattar mitt liv, så här långt, har jag varit med och byggt upp tio företag och verksamheter. Detta är mina erfarenheter i absoluta korthet:

1. Reflektion

Det går snabbt därute. Samtidigt fokuserar vi på vår egen verksamhet; levererar vad kunden vill ha och skapar värde för marknaden. Men – ibland måste vi stanna upp på vår vandring. Blicka bakåt och se vad vi har tillryggalagt, konstatera var vi är och om vi är på rätt väg för att nå våra uppsatta mål. Stanna upp och reflektera, således. Det handlar om att ställa de rätta frågorna och invänta de kloka svaren. Vilka kvalitetsfrågor kan du ställa? Och när avsätter du tid för att reflektera?

2. Träning

Det är tufft där ute – det är många om budet. Då krävs det att vi blir bättre. Det räcker inte att springa längre och oftare. Vi måste bli snabbare, mer alerta och mer kraftfulla. Och det blir vi om vi tränar. Precis som idrottens mästare skall vi inom näringslivet också träna. Att överhuvudtaget ställa oss frågan: Hur kan vi bli bättre? Hur kan vi skapa mer värde för våra kunder? Vad vi än kommer fram till så innebär det att vi behöver lägga tid för att komma dit. Vi behöver träna, utforska och bli skickligare. Hur kan du lägga upp ditt träningsprogram?

3. Balans

Som företagare vill vi växa – bli större. Om vi inte gör det så krymper vi med automatik. Eftersom världen och marknaden ständigt går framåt. I alla fall sett över tid. Men allt växande, oavsett om vi beskådar naturen, en människa eller ett företag, baseras det på lagen om balans. Ett träd behöver en balans av god jordmån, tillgång till väta och sol för att växa. En människa behöver en balans av de mer grundläggande behoven som sömn, näringsriktig mat och dryck. En entreprenör och en organisation behöver också en balans mellan arbete, familj och fri tid. Hårt arbete och många timmar fungerar i ett kortare perspektiv men inte i ett långt. Fråga mig! Det är dessutom under de tider som hjärnan är lågfrekvent som de goda idéerna kommer. De idéer som tar oss och vårt samhälle ytterligare ett steg framåt.

De åtta principerna för en företagare kommer lite senare. Kanske som julklapp 🙂

”I love the man who can smile in trouble, gather strength from distress and grow brave by reflection.”                                                              

 Thomas Paine

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.