Förändring – en naturlag

Igår träffade jag en relativt nytillträdd ledare för en stor organisation. Han sade: – Mina medarbetare gillar inte förändringar.

Jag hör det rätt ofta, tyvärr. Det finns ett grundläggande problem i detta förutom vad den inställningen orsakar i form av lägre effektivitet och ohälsa.

Det stora problemet är att vi medarbetare tänker mer på oss själva än vad vi tänker på helheten. Vi har glömt att vi tillhör ett lag. Vi har glömt att det vår uppgift att vara så effektiva som möjligt och att vi har ett ansvar gentemot skattebetalarna eller aktieägarna.

När vi ser mer till vår bekvämlighet och den egna yttre tryggheten har vi stora problem och då bör vi vakna upp och inse att det är ett feltänk. Vi har lön och ersättningar för att öka värdet för organisationen, marknaden och laget.

Igår var det snö och halt. Idag var det barmark. I förra veckan var det 13 minusgrader. Idag var det 8 plusgrader. Kodak var för några år sedan ledande inom analogt foto. Idag står de på ruinens brant. Livet består av förändringar. Livet är förändringar. Ett vattendrag förändras ständigt. Skulle det stå still skulle det lukta illa. Samma sak med våra kroppar – den kroppen du hade för ett år sedan är inte densamma som du har idag. Förändring kallas det. Eller förnyelse. Eller förbättring. Förändring är en naturlag. Även i företag och organisationer.

”Every human has four endowments – self awareness, conscience, independent will and creative imagination. These give us the ultimate human freedom… The power to choose, to respond, to change.”

Stephen R. Covey

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.