Lagen & Samlaget

Vi utvecklas alla olika. Olika snabbt och åt olika håll – kroppsligt, mentalt, känslomässigt, intellektuellt, yrkesmässigt och själsligt. Mina tankar går till fotbollsspelaren och den 14-åriga flickan som hade samlag. Är det rätt att staten skall gå in och bestämma i vilken ålder vi skall ha sex? Just med tanke på hur olika vi utvecklas. Vi vet att tjejer utvecklas snabbare än killar generellt. Det kan skolan intyga. Om då två ungdomar, där det skiljer i och för sig 7,5 år (mellan min fru och mig själv skiljer det 7 år) fattar tycke för varandra och har sex – skall det då vara straffbart? Ja, enligt svensk lag är det så.

Jag vill inte ha ett samhälle som i Sydafrika där det är en mans ”rättighet” att få till ett samlag. Och där kvinnan enligt tradition skall ”ställa upp”. Det är ett samhälle som hör forntiden till och där den manliga sexuella driften tillgodoses. Men i det här fallet har det varit känslor som har varit ömsesidiga men där föräldrarna till flickan har legat bakom anmälan. Och då väljer åklagaren enligt svensk lag ta upp ärendet med allt vad det innebär med häktning, åtal, utredning, dom och straff. Och inte minst medial uppmärksamhet.

Vad händer då två unga människor med en normalt sett ljus framtid? Flickan är trakasserad på nätet, fotbollsspelaren har mist sin plats i laget och därmed även i landslaget. Och vi kan utgå ifrån att de bägge mår väldigt dåligt. Var det nödvändigt av åklagaren att lämna det till åtal? Har vi inte andra mål i våra domstolar som har högre prioritet? Det kan bara åklagaren avgöra eftersom hon sitter inne med all information.

Jag tänker mer på två unga människor, hur de mår och hur deras framtid nu kommer forma sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.