Laget är större än jaget

I morgon väntar Argentina för svenska herrfotbollslandslaget och lite senare i år VM-kval. I sommar är det damerna som skall spela EM slutspel.

Både Pia Sundhage och Erik Hamrén funderar på vilka spelare som skall ingå i truppen. Skall Kim Källström få fortsätta som innermittfältare? Skall Lotta Schelin fortfarande operera ensam på topp?

Bägge förbundskaptenerna vet att sätta samman rätt team är nyckeln. Alla kan spela fotboll, men – alla spelar på olika sätt, alla har olika kvalitéer, alla har olika styrkor.

Hur ser det ut för dig som arbetar i näringslivet, det offentliga eller inom politiken? Hur mycket tid lägger du ned på att hitta det optimala laget? Vad vet du om deras olika talanger och styrkor? Kompletterar de varandra eller är alla stöpta i samma form? Är det dynamik eller förnöjsamhet?

Det är nämligen ingen skillnad mellan fotbollsplanen eller på våra arbetsplatser. Principen är densamma – resultat skall uppnås. Och resultat är det bara människor som kan skapa.

Så när Per Ågren och Rikard Norling i Malmö FF lägger sitt pussel med nyförvärv, juniorer på väg in i A-lagstruppen och äldre rutinerade så gör de det med varsam hand. De vet att ett enda felbeslut kan få ödesdigra konsekvenser. De väger varenda parameter; motivation, vilja, värderingar, attityd, ödmjukhet, snabbhet, flexibilitet, bollskicklighet, träningsvillighet etc. Listan kan göras lång. Att sätta samman det optimala laget är kanske det svåraste en ledare kan göra. Det måste få ta tid. Det måste göras noggrant. Det måste bli bra.

Hur gör du när du sätter ihop ditt dreamteam?

”A complementary team is one where strengths are made productive and weaknesses made irrelevant.”

Stephen R Covey

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.