Medarbetarnas krav på ledarskapet

–       Jag måste över till USA och avskeda en vd, sade huvudägaren och styrelseordföranden.

–       Vad är anledningen till det, frågade jag.

–       Han får inte med sig folket, blev det korta svaret.

Det får också symbolisera min definition på ledarskap – Att få människorna med sig. Får jag inte medarbetarna med mig kommer jag aldrig kunna genomföra de förändringar som måste till för att hålla verksamheten konkurrensduglig.

Forskningen visar dessutom att förtroende (trust) hamnar högst på listan av de egenskaper som en medarbetare vill känna hos en ledare. Jag måste kunna lita på den högsta ledaren; att hon är äkta, att hon är transparent. Känner jag förtroende för ledarskapet ökar min motivation dramatiskt till att göra ett bra jobb.

Om jag känner mig sedd och hörd – det vill säga – ledaren är tillgänglig och visar medmänsklighet (compassion) stärker det ytterligare banden till företaget och organisationen.

Stabilitet (stability) är det tredje ordet. Att ledaren är grundad; trygg i sig själv. Att hon har förmåga att nå uppsatta mål.

Hopp (hope) är det sista som överger människan, brukar man säga. Att ledaren inger hopp, en framtidstro. ”Vi är på väg mot något stort – jag vill vara med!”

Detta fullbordar en högpresterande organisation – med allt vad det innebär.

Visst kan det vara tufft att leda men i grunden är det enkelt – om man uppfyller ovanstående kriterier.

Källa: Gallup Institute

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.