Kraftfull fråga förhindrar krig?

När jag möter mina kunder brukar jag leka en lek. Utan deras vetskap. Jag kallar den ”One Shot” och den är inspirerad av filmen Deer Hunter där jaktkompisarna har en deal.

– Du har bara ett skott på dig att träffa. Missar du går du därifrån och låter hjorten vara ifred.

Jag låtsas att jag bara har en fråga att ställa. Om jag bara har möjlighet att ställa en fråga då ökar kvalitén på den frågan dramatiskt. Och svaret blir därefter – av hög kvalitet. Konceptet och tekniken skulle man kunna kalla – Quality Questions Only – QQO.

Samma ”teknik” verkar Margaret Brennan, journalist på CBS, ha använt sig av när hon ställde frågan till USA:s utrikesminister John Kerry igår:

– Finns det något som Assads regering kan göra för att stoppa ett militärt angrepp?

Svaret blev:

–  Absolut. Han skulle kunna överlämna vartenda ett av sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka.

Det blev ett startskott till att Ryssland utrikesminister, Sergej Lavrov, tog till orda och uppmanade Syrien att ställa de kemiska vapnen inför internationell kontroll.

Syriens utrikesminister svarade direkt att han välkomnade ett sådant beslut.

Vi har inte sett slutet ännu på denna diplomatiska ordväxling men – Margaret Brennan kan ha förhindrat ett tredje världskrig.

Hur kan du ställa din kvalitetsfråga idag? Till din medarbetare som inte levererar enligt plan. Till ditt barn som inte gör sitt bästa i skolan. Till din partner för att få äktenskapet att glöda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.