”Du borde gå och prata med någon”

Håkan Meyer heter en klok man i Göteborg. Driver ett framgångsrikt managementföretag som heter Albatross78 och kommer varje vecka ut med ett nyhetsbrev. Nedanstående var så bra att jag skrev och bad om tillåtelse att publicera det på min blogg. Det fick jag. Mycket nöje.

”Många av oss tycker om att få veta mer om våra kändisar inom näringslivet, politiken och underhållningsvärlden. Vi vill på något sätt tränga in under skinnet på dem och nå den inre sanningen. Tidningar, radio och TV har exploaterat detta behov i program som ”Stjärnorna på slottet”, ”Mia på Grötö”, ”Sommar i P1” och ”Min sanning” för att nämna några. Det blir stor underhållning när kändisarna (nästan uteslutande från underhållningsbranschen plus några avdankade politiker) visar upp sina inre hemligheter och olösta konflikter. Genom att vi får se deras ärr, tar vi dem till våra hjärtan. Förr såg vi med misstänksamhet på mental instabilitet. Nu är det inte bara OK att erkänna ett inre sår. Det är en merit.

Men det finns inga liknande program med aktiva företagsledare och politiker. Jag tror att man inte vågar ställa upp. Och väl är väl det. Genom att blottlägga det inre kan man kanske tappa sin hjältestatus. Men dessa typer av kändisar bär också på sina sår och ärr som påverkar deras agerande i olika frågor. De har också ett behov av att prata av sig. En utmärkt lösning för denna typ av kändisar är att skaffa sig en egen samtalspartner. För alla behöver ett eget forum där man fritt kan samtala om sina innersta frågor och även diskutera sina frågeställningar om företaget och det egna agerandet. En sådan samtalspartner bör ha följande egenskaper:

 

  • Förtrogen. En förtrogen samtalspartner kan lyssna, trösta, sporra och ge goda råd samtidigt som man inte ägnar sig åt fördömanden.
  • Ifrågasättande. En idé som inte klarar en öppen debatt blir som regel inte särskilt långvarig. Genom att ifrågasätta ledarens idéer höjer samtalspartnern kvaliteten på tänkandet.
  • Kreativ. Idéer kommer inte av sig självt. Samtalsformen mellan ledaren och samtalspartnern är en utmärkt form för att skapa en kreativ miljö.
  • Roande. Samtal fyllda av glädje och skratt skapar energi och släpper loss kreativitet. Skrattet får oss att må bra och prestera bättre.
  • Elak. Samtal byggda på tillit och förtroende rymmer också synpunkter på beteenden och kritik från andra. Samtalen tydliggör oformligheter och ger utrymme för ett ändrat beteende utan att ledaren tappar ansiktet.
  • Klok. Samtalspartnern delar med sig av sin omvärldskunskap i det goda samtalet. En aktiv ledare hinner inte alltid själv uppdatera sig om allt som sker.

Niklas Strömstedt har gått så långt att han åker omkring i Sverige tillsammans med sin terapeut med föreställningen ”Strömstedt och Freud – Du borde gå och prata med någon”. För ledare inom näringslivet och politiken är det nog bättre med förtroliga samtal med sin samtalspartner. En bra samtalspartner är mästare på insikt och inspiration – en påverkare och en kravställare. Samtalspartnern är en trygghet att luta sig mot. Samtalspartnern tillför ett värde i både företagets och den personliga utvecklingen. Du borde gå och prata med någon.”

 

3 kommentarer till ”Du borde gå och prata med någon”

  1. Ulf Jonsson skriver:

    Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det är precis så det är. Vi behöver alla en samtalspartner. Någon som man inte har en relation till men någon som lyssnar, någon man kan skratta med och vara allvarlig med.

  2. Tack för att det blir uppmärksammat om hur angeläget det är med bekräftelserna. För visst är det det allt handlar om? När någon lyssnar till mig och verkligen bemödar sig om det så blir jag sedd, bekräftad och får känslan av respekt i vänlighet och omsorg. Vi är i samspel med varandra och vi alla har behov av just bekräftelsen om att bli tagna på allvar. Ignorans är vår fiende så vi kan alla hjälpas åt att se, höra och ge varandra uppmärksamhet. Vi bär alla på en underbar gåva, men det kan vara klokt att be om hjälp från någon som ”är oberoende av just mig” så att ha en personlig mentor är så värdefullt. Dorrit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.