”Du borde gå och prata med någon”

Håkan Meyer heter en klok man i Göteborg. Driver ett framgångsrikt managementföretag som heter Albatross78 och kommer varje vecka ut med ett nyhetsbrev. Nedanstående var så bra att jag skrev och bad om tillåtelse att publicera det på min blogg. Det fick jag. Mycket nöje.

”Många av oss tycker om att få veta mer om våra kändisar inom näringslivet, politiken och underhållningsvärlden. Vi vill på något sätt tränga in under skinnet på dem och nå den inre sanningen. Tidningar, radio och TV har exploaterat detta behov i program som ”Stjärnorna på slottet”, ”Mia på Grötö”, ”Sommar i P1” och ”Min sanning” för att nämna några. Det blir stor underhållning när kändisarna (nästan uteslutande från underhållningsbranschen plus några avdankade politiker) visar upp sina inre hemligheter och olösta konflikter. Genom att vi får se deras ärr, tar vi dem till våra hjärtan. Förr såg vi med misstänksamhet på mental instabilitet. Nu är det inte bara OK att erkänna ett inre sår. Det är en merit.

Men det finns inga liknande program med aktiva företagsledare och politiker. Jag tror att man inte vågar ställa upp. Och väl är väl det. Genom att blottlägga det inre kan man kanske tappa sin hjältestatus. Men dessa typer av kändisar bär också på sina sår och ärr som påverkar deras agerande i olika frågor. De har också ett behov av att prata av sig. En utmärkt lösning för denna typ av kändisar är att skaffa sig en egen samtalspartner. För alla behöver ett eget forum där man fritt kan samtala om sina innersta frågor och även diskutera sina frågeställningar om företaget och det egna agerandet. En sådan samtalspartner bör ha följande egenskaper:

 

  • Förtrogen. En förtrogen samtalspartner kan lyssna, trösta, sporra och ge goda råd samtidigt som man inte ägnar sig åt fördömanden.
  • Ifrågasättande. En idé som inte klarar en öppen debatt blir som regel inte särskilt långvarig. Genom att ifrågasätta ledarens idéer höjer samtalspartnern kvaliteten på tänkandet.
  • Kreativ. Idéer kommer inte av sig självt. Samtalsformen mellan ledaren och samtalspartnern är en utmärkt form för att skapa en kreativ miljö.
  • Roande. Samtal fyllda av glädje och skratt skapar energi och släpper loss kreativitet. Skrattet får oss att må bra och prestera bättre.
  • Elak. Samtal byggda på tillit och förtroende rymmer också synpunkter på beteenden och kritik från andra. Samtalen tydliggör oformligheter och ger utrymme för ett ändrat beteende utan att ledaren tappar ansiktet.
  • Klok. Samtalspartnern delar med sig av sin omvärldskunskap i det goda samtalet. En aktiv ledare hinner inte alltid själv uppdatera sig om allt som sker.

Niklas Strömstedt har gått så långt att han åker omkring i Sverige tillsammans med sin terapeut med föreställningen ”Strömstedt och Freud – Du borde gå och prata med någon”. För ledare inom näringslivet och politiken är det nog bättre med förtroliga samtal med sin samtalspartner. En bra samtalspartner är mästare på insikt och inspiration – en påverkare och en kravställare. Samtalspartnern är en trygghet att luta sig mot. Samtalspartnern tillför ett värde i både företagets och den personliga utvecklingen. Du borde gå och prata med någon.”

 

Till minne av Nelson Mandela

Nelson Mandela är död. En av världens största ledare någonsin. Kanske den allra största. Han sade mycket klokt men nedanstående citat får sammanfatta hans syn på ledarskap:

”It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.”

En stor förebild får nu vila för all tid.

Svenska Mästare 2013 – I ledarskap

Malmö FF – svenska mästare 2013! Det är en seger för teamet – inte bara för de som är i rampljuset utan för de som arbetar bakom kulisserna. Och det är en seger för det kloka ledarskapet, det modiga ledarskapet. En eloge till styrelse och dess ordförande är på sin plats. De valde att inte ens vara med på planen igår där spelare och funktionärer hyllades. Och de säger ju lite om deras ledarskapsfilosofi – äras den som äras bör.

Guillermo Molins höjde Rikard Norling till skyarna när han sade att han kan höja spelarens förmåga att prestera.

Och det är precis vad styrelse och vd också har gjort. De har gett tränare och sportchef förtroende och visat dem tillit. När Rikard och Per var oense i ett antal frågor förra året gick vd in och medlade. Igår gick de, Rikard och Per, ut hand i hand och tog emot publikens jubel.

Ett föredömligt ledarskap börjar alltid uppifrån. Ordföranden såg behovet och rekryterade en kompetent vd. Verkställande direktören tog ansvaret för anställningen av tränare och sportchef. Tränaren insåg sina begränsningar och tog Daniel Andersson till sin hjälp. Sportchefen visade fingertoppskänsla vid värvningar av hemvändande proffs.

Det handlar om teamwork där alla gör det som de är bra på och ett ledargarnityr som är trygga som människor och därmed kan visa en generositet genom att lyfta fram varandras och andras förtjänster. Den filosofin sipprar långsamt ner till spelarna i omklädningsrummet och på planen vilket de tar till sig. Och det har vi sett praktiserat ett otal gånger i år.

Framtiden ser ljus ut för Malmö FF. Grattis till en strålande säsong!

 

Kraftfull fråga förhindrar krig?

När jag möter mina kunder brukar jag leka en lek. Utan deras vetskap. Jag kallar den ”One Shot” och den är inspirerad av filmen Deer Hunter där jaktkompisarna har en deal.

– Du har bara ett skott på dig att träffa. Missar du går du därifrån och låter hjorten vara ifred.

Jag låtsas att jag bara har en fråga att ställa. Om jag bara har möjlighet att ställa en fråga då ökar kvalitén på den frågan dramatiskt. Och svaret blir därefter – av hög kvalitet. Konceptet och tekniken skulle man kunna kalla – Quality Questions Only – QQO.

Samma ”teknik” verkar Margaret Brennan, journalist på CBS, ha använt sig av när hon ställde frågan till USA:s utrikesminister John Kerry igår:

– Finns det något som Assads regering kan göra för att stoppa ett militärt angrepp?

Svaret blev:

–  Absolut. Han skulle kunna överlämna vartenda ett av sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka.

Det blev ett startskott till att Ryssland utrikesminister, Sergej Lavrov, tog till orda och uppmanade Syrien att ställa de kemiska vapnen inför internationell kontroll.

Syriens utrikesminister svarade direkt att han välkomnade ett sådant beslut.

Vi har inte sett slutet ännu på denna diplomatiska ordväxling men – Margaret Brennan kan ha förhindrat ett tredje världskrig.

Hur kan du ställa din kvalitetsfråga idag? Till din medarbetare som inte levererar enligt plan. Till ditt barn som inte gör sitt bästa i skolan. Till din partner för att få äktenskapet att glöda.

Tänka rätt – nå framgång

Majoriteten av alla framgångsrika idrottare använder sig av någon form av mental träning. En av de allra första som såg kraften i att tänka rätt var den legendariske fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson. Han anlitade Willi Railo, den kände norske psykologen, när han var coach för IFK Göteborg. Det slutade med att ”Änglarna” vann UEFA-cupen två gånger under 80-talet.

”Svennis” bäste spelare under den här perioden hette Torbjörn Nilsson. Han gjorde vad han ville på den nationella scenen och var extremt framgångsrik men när det kom till landslaget och en proffskarriär i Holland och Tyskland tog hjärnspökena över. Även han anlitade Willi Railo och efter en relativt kort tid kunde han ta tillbaka sin plats i landslaget och gjorde en förnämlig insats och ett mål mot Portugal i VM-kvalet 1984.

Ett annat exempel är Henrik Stenson, Sveriges idag bäste golfare.

– Under de tre åren som vi inte samarbetade föll han från femte plats till 270, sade Torsten Hansson, coach och mental rådgivare.

Henrik avslutade samarbetet med Torsten då han flyttade till USA för tre år sedan. Då började rutsch-kanan. Torsten såg eländet på håll och kontaktade Henrik och frågade om de skulle återuppta samarbetet. I skrivande stund har vi sett resultatet – tillbaka till världstoppen och Henrik har nu chans att vinna den amerikanska touren.

Vad skulle hända med våra prestationer, vi som arbetar inom näringslivet, om vi i större utsträckning ägnade oss åt att arbeta med våra styrkor, sätta lite mer utmanande mål och  få rätsida på vårt tänkande? Skulle vi öka våra intäkter (segerpremier)? Skulle vi få uppskattning från marknaden (publiken)? Skulle vi bidra till att våra medarbetare presterade bättre (laget/teamet)?

 

Världens mäktigaste – lyssnar

– Han var oerhört engagerad och lyssnade verkligen. Jag blev mycket uppmuntrad, så sade Nina Lagergren, 92 år, och halvsyster till Raoul Wallenberg, efter att hon mött Barack Obama i Stockholm under onsdagen.

Engagemang och lyssnande – mina två viktigaste redskap i mitt arbete. Jag har en kund, högt uppsatt chef – vi kan kalla henne Stina, som varje dag när hon kommer hem möts av sin man. De sätter sig vid köksbordet och Stina får möjlighet att berätta om sin dag; vilka utmaningar hon har haft, vilka glädjeämnen hon har varit med om medan hennes äkta hälft lyssnar, är närvarande och är engagerad. Han kommer inte upp med några lösningar på Stinas problem, nej, utan bara lyssnar och ställer frågor. Problemen fixar Stina – hon har inget behov av att någon annan skall lösa hennes problem. ”Det brukar lösa sig.” är en devis för Stina. Efter 20 minuter är det över. Lisa undrar om det är något han vill dryfta. Ibland vill han. Ibland inte.

Hur gör du och din partner eller vän?

 

 

Istället för avveckling

– Den som inte hänger med i utvecklingen kommer inte klara sig, sade Johan Dennelind, ny vd på Telia Sonera. Och då menade han naturligtvis företag i telekombranschen men faktum är att det gäller alla företag, alla organisationer och inte minst alla människor.

Utveckling är ju en livsnerv – motsatsen är ju stillastående. Tänk dig ett vattendrag som inte har någon cirkulation – det är en död organism. Samma gäller ett företag – det blir i alla fall inte långvarigt. Det räcker om jag nämner Kodak eller Nokias mobildivision som Johan hade i åtanke när han uttalade sig igår.

Att varje dag ställa sig frågan: Hur kan vi bli bättre, mer effektiva? Hur kan vi skapa nya produkter som skapar mer värde för marknaden?  Hur kan vi utveckla den här produkten så att den blir ännu bättre? Att aldrig stå still, att ständigt ifrågasätta vårt arbete och våra prestationer –  att göra det där lilla extra. Det är vad det handlar om. Varje dag.

Att välja styrka

För en tid sedan mötte jag en ledningsgrupp där vi kunde konstatera att deras individuella styrkor kompletterade varandra nästintill perfekt. De hade alla gjort StrengthsFinder 2.0 som är baserad på Gallups forskning kring styrkebaserat ledarskap. En ultimat mix av verkställande, påverkande, relationsbyggande och strategiska kompetenser skapar det optimala teamet.

”Rätt man på rätt plats” är en gammal devis men hur många ledningsgrupper eller projektteam lever efter det? Istället för att se till en persons styrkor fokuserar vi på svagheter. Det börjar redan i skolan. Istället för att komplettera varandra och se till mångfalden letar vi efter likasinnade. Hur går det då med dynamiken och innovationsförmågan? Naturligtvis inte så bra. Vad hade hänt om Nokia hade vidgat sina vyer – precis som man gjorde i början av sin era?

”Företagsledningar är för likriktade. Mångfald ger styrka.”  Andreas Rosenlew

 

Medarbetarnas krav på ledarskapet

–       Jag måste över till USA och avskeda en vd, sade huvudägaren och styrelseordföranden.

–       Vad är anledningen till det, frågade jag.

–       Han får inte med sig folket, blev det korta svaret.

Det får också symbolisera min definition på ledarskap – Att få människorna med sig. Får jag inte medarbetarna med mig kommer jag aldrig kunna genomföra de förändringar som måste till för att hålla verksamheten konkurrensduglig.

Forskningen visar dessutom att förtroende (trust) hamnar högst på listan av de egenskaper som en medarbetare vill känna hos en ledare. Jag måste kunna lita på den högsta ledaren; att hon är äkta, att hon är transparent. Känner jag förtroende för ledarskapet ökar min motivation dramatiskt till att göra ett bra jobb.

Om jag känner mig sedd och hörd – det vill säga – ledaren är tillgänglig och visar medmänsklighet (compassion) stärker det ytterligare banden till företaget och organisationen.

Stabilitet (stability) är det tredje ordet. Att ledaren är grundad; trygg i sig själv. Att hon har förmåga att nå uppsatta mål.

Hopp (hope) är det sista som överger människan, brukar man säga. Att ledaren inger hopp, en framtidstro. ”Vi är på väg mot något stort – jag vill vara med!”

Detta fullbordar en högpresterande organisation – med allt vad det innebär.

Visst kan det vara tufft att leda men i grunden är det enkelt – om man uppfyller ovanstående kriterier.

Källa: Gallup Institute

 

Tror ni han trivs med sitt jobb?

Den glade busschauffören